‘ETA-leden klaar voor nieuwe aanslagen’

30 april 2007 om 00:00 Nieuws

LOS ANGELES (ANP) - Honderden zeevogels, zeeleeuwen en dolfijnen zijn voor de Californische kust om het leven gekomen door het contact met giftige algen. Dat heeft de Los Angeles Times vrijdag gemeld op gezag van Amerikaanse wetenschappers. Jay Holcom, directeur van een internationaal instituut voor vogelonderzoek in San Pedro, zei dat hij in zijn 35-jarige loopbaan niet eerder zo’n massale sterfte door giftige algen heeft meegemaakt. Verschillende stranden zijn bezaaid met zieke en dode pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen. Zij hebben door het eten van schelpdieren en vis de giftige stoffen van de algen binnengekregen. Volgens wetenschappers is de algenplaag voor de kust van Californië onder meer te wijten aan vervuiling en overbevissing.

BRUSSEL (ANP) - In België bevinden zich mogelijk trainingskampen voor terroristen. Dat blijkt uit een interview met de federaal openbaar aanklager in de Belgische krant De Tijd. De Belgische veiligheidsdiensten kregen vorig jaar 318 berichten over mogelijke terroristische activiteiten in België. Daarbij zat ook informatie over terroristenkampen. De diensten begonnen in 2006 een recordaantal van 106 nieuwe terrorismeonderzoeken, tegenover 89 in 2005.

LONDEN (ANP) - Lichaamsdelen van Britse militairen die in Afghanistan zijn omgekomen, zijn verwisseld en in de verkeerde doodskist terechtgekomen. De zaak kwam aan het licht toen de Royal Air Force persoonlijke eigendommen van een bij een vliegtuigongeval omgekomen Brit niet bij diens verwanten, maar bij de familie van een andere militair afleverde. De Britse krant The Guardian meldde zondag dat het Britse ministerie van Defensie heeft toegegeven dat van zeker éen militair lichaamsonderdelen in de verkeerde kist zijn terechtgekomen. De militair was een van de veertien Britten die in september vorig jaar de dood vonden toen hun vliegtuig neerstortte bij Kandahar.

ZAGREB (ANP/RTR) - De voormalige premier van Kroatië, Ivica Racan, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Racan was in Joegoslavië een communistische en werd later een sociaaldemocratische politicus. Hij stond aan de wieg van het huidige onafhankelijke Kroatië omdat hij als communistenleider vrije verkiezingen mogelijk maakte in 1990. Die leidden Kroatië weg van het communisme en uit de Joegoslavische federatie naar de vrijemarkteconomie en onafhankelijkheid. Racan werd na tien jaar oppositie in 2000 premier en leidde een centrumlinkse coalitie. Die voerde door wanbeleid noodzakelijke hervormingen door, die het land de EU binnenloodsten. Racan overleed aan kanker. Hij vroeg zijn partij, de SDP, eerder deze maand een nieuwe leider te kiezen.

MADRID (ANP) - De Franse politie is ervan overtuigd dat de Baskische terreurorganisatie ETA over zo’n dertig activisten beschikt die zich meestal in Frankrijk ophouden, maar de grens willen oversteken voor het plegen van aanslagen. De ETA-leden zouden zich voorbereiden op het plegen van aanslagen na de gemeentelijke verkiezingen in Spanje van 27 mei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie