Stijn Held is weer blij te mogen volleyballen, bij Orion.
Stijn Held is weer blij te mogen volleyballen, bij Orion. Pauw Media

Stijn Held: ‘Fijn om weer te mogen sporten’

20 januari 2021 om 10:23 Volleybal

BARNEVELD Een opvallend gezicht afgelopen zaterdag bij de spelersgroep van volleybalclub Orion. De Doetinchemse eredivisionist was op bezoek in de Barneveldse sporthal De Meerwaarde en opeens dook daar Stijn Held op. Een buitenlands avontuur zat er niet in, met evenveel plezier is hij teruggekeerd op het oude nest. ,,Ik ben blij dat we überhaupt weer in een sporthal staan.”

Held hoopte na het voortijdig afgebroken vorige volleybalseizoen bij Lycurgus op nieuw volleybalgeluk in het buitenland. Mede door de coronacrisis zat dat er niet in. Hij vertelt waarom dat niet lukte én waarom hij weer is teruggekeerd op het oude nest. ,,In volleyballand is er sowieso meer onzekerheid qua financiën dan in bijvoorbeeld het voetbal. Clubs die het ene seizoen tonnen investeren in hun selectie kunnen het seizoen erna zomaar failliet gaan door een slechte economische omstandigheid. Zoiets is nu eigenlijk ook aan de hand met die coronacrisis. Sponsorgeld is luxe geld, zeg ik daarom wel eens. Sponsors haken in deze tijden nu eenmaal sneller af dan normaal. Nadat het vorige seizoen afgebroken werd, was er wel wat interesse van buitenlandse clubs maar heel concreet was dit niet en eigenlijk waren de aanbiedingen uit diverse landen ook niet interessant genoeg. Ik besloot dus niet op de bank te gaan zitten wachten op eventuele nieuwe clubs en kwam in gesprek met Orion.”

JUISTE ZET Dat bleek een juiste zet te zijn waar hij geen spijt van heeft. ,,Uit mijn vorige periode in Doetinchem kende ik de directeur van hoofdsponsor Active Living al en daaruit is iets moois ontstaan want ik heb een contract getekend voor anderhalf jaar; dit is een soort combinatie van werk bij dit bedrijf en dus het volleybal. De komende maanden zal ik in de zaal bij de wedstrijden misschien niet direct heel actief zijn omdat ze al twee spelverdelers hebben die het goed doen, ik richt me qua volleybal dan ook meer op het komende seizoen. Wel is het lekker om weer meer te trainen en weer in het ritme te komen. Op werkgebied ga volledig aan de slag bij Active Living. Hoe mijn functie heet? Ja, haha, dat is wel een mond vol hoor, ik word business development manager. Ik kijk er naar uit.” Ook op privégebied is er het nodige veranderd voor de volleyballer. ,,Ja, dat is ook best snel gegaan, sinds afgelopen zomer woon ik samen met Anouk.” Deze Anouk blijkt topatleet Anouk Vetter te zijn. ,,Ja, die zal je dan wel kennen he als sportliefhebber”, zegt de sporter tegen de verslaggever. ,,Maar goed, die liefde is opgebloeid op Papendal en we hebben het leuk samen én wonen dus onder één dak.”

SSS UIT Zaterdag dook Held dus al op in De Meerwaarde te Barneveld. ,,Ik maakte geen minuten, maar dat is eigenlijk wel een beetje onderdeel van de afspraak. De huidige spelverdelers krijgen dit seizoen gewoon hun kansen. Alleen in noodgevallen zal ik veel minuten ga maken. Maar ik ben blij dat er überhaupt weer gesport kan worden in een hal, daar moet je gewoon tevreden mee zijn.” Apart blijft het alleen wel met alle coronamaatregelen. ,,Je kan niet douchen en mag geen drankje nemen na afloop van de wedstrijden en dat blijft natuurlijk iets vreemds. Verder is er geen publiek en dat zal denk ik nooit wennen. Maar bij mij overheerst gewoon het gevoel dat ik blij ben te mogen spelen en lekker bezig te mogen in de sporthal.” Wrang was de wedstrijd voor de SSS’ers wel met het overlijden van hoofdtrainer Olaf Ratterman. ,,Dit was natuurlijk verschrikkelijk voor iedereen. Ik was dinsdag (vorige week, JJ) nog bij het afscheid van hem en dan kom je er de zaterdag erop weer voor de wedstrijd. Heel heftig en onwerkelijk was dit allemaal, maar ik denk dat het van het team wel verstandig was om ‘gewoon’ te spelen. Als spelersgroep zal je er doorheen moeten en dat kan soms het beste door juist te gaan sporten en je energie kwijt te kunnen op die manier. Het bizarre is ook dat het leven weer doorgaat, ook al staat het wel op zijn kop door zo’n vreselijke gebeurtenis. Knap hoe de jongens vervolgens in de zaal stonden moet ik zeggen.”

Hoe ziet hij de rest van dit seizoen? ,,Ik ben er natuurlijk net weer bijgekomen en weet de exacte doelstelling niet van de club. Wel moet deze club en dit team met deze kwaliteiten gewoon gaan voor een prijs. Neemt niet weg dat Lycurgus en Dynamo dit seizoen erg goede papieren lijken te hebben.”

VREEMD SEIZOEN Het is in alle opzichten wel een vreemd seizoen voor de volleyballers op het hoogste niveau. Er is slechts een halve competitie, waardoor er direct gepresteerd moet worden. ,,Je moet er vanaf het begin staan”, vervolgt de tegenwoordig in Arnhem woonachtige oud-Barnevelder. ,,Je kan geen steekjes laten vallen en dat maakt het eigenlijk ook wel weer aantrekkelijk, juist omdat het gelijk ergens om gaat. Maar goed, we we willen natuurlijk sowieso de eerste vier halen en dat zou plaatsing betekenen voor de al genoemde kampioenspoule.” Het restant van deze beslissing van het seizoen is wel weer als andere jaren. De top-twee speelt weer een serie wedstrijden om het uiteindelijke kampioenschap van Nederland. ,,Daar gaan we natuurlijk voor”, zo sluit de spelverdeler af.

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie