Shan Biwott staat onder meer in de belangstelling van Vitesse.
Shan Biwott staat onder meer in de belangstelling van Vitesse. Foto van 't Land

Shan Biwott de parel van VVOP

Voetbal

VOORTHUIZEN Hoewel Shan Biwott over twee weken pas achttien wordt, is hij dit seizoen bij VVOP al een onomstreden basisspeler en staat de dynamische middenvelder onder meer in de belangstelling van Vitesse. Vanwege een enkelblessure mist de Voorthuizenaar morgen de derby tegen Stroe, maar Biwott verwacht weer fit genoeg te zijn om in de nacompetitie met VVOP te strijden voor promotie naar de tweede klasse.

De zeventienjarige Biwott woont samen met zijn zusje van zeven bij zijn ouders in Voorthuizen en is eerstejaars student Sport en Bewegen op de MBO Sportacademie in Amersfoort. Voor zijn opleiding loopt Biwott bij VVOP stage als trainer van de onder 9-1 waarin je best doen en plezier in het voetballen centraal staan. Biwott voetbalt al lang bij VVOP: ,,Via mijn opa en oma Gerard en Joke van de Veen ben ik op mijn zesde bij VVOP terecht gekomen. Vorig seizoen heb ik in de Onder-17 gespeeld en in de voorbereiding van dit seizoen kwam ik min of meer toevallig bij de eerste selectie. Ik was met de Onder-19 aan het trainen toen ze bij de training van het eerste iemand tekort kwamen bij een partijtje. Ik mocht toen meedoen en ben eigenlijk nooit meer weggeweest.”

Biwott debuteerde in augustus in het met 2-6 gewonnen bekerduel tegen Excelsior Zetten met een goal en maakte op de eerste speeldag tegen Otterlo zijn officiële debuut als invaller. Een week later was Biwott tegen Rood-Wit’58 voor de eerste keer basisspeler om nooit meer uit de startformatie te verdwijnen. Biwott: ,,Het is best bijzonder dat ik al bij drie verschillende trainers heb gespeeld. Ik had een goede samenwerking met Harrie Epskamp die me heeft laten debuteren en ik vind: als een trainer je opstelt, is hij goed. Van Dwight Lodeweges heb ik ook best veel geleerd. Kleine dingetjes zoals concentratie bij de eerste aanname. Ons positiespel is in die periode ook heel erg verbeterd. In een rondo konden we eerst de bal maar een keer of drie overspelen, nu halen we regelmatig de twintig. Als team hebben we ook echt geleerd dat intensiteit bij trainingen heel belangrijk is. Ramon Hoogebeen heeft de lijn na het vertrek van Lodeweges doorgetrokken, we doen hetzelfde. De sfeer in het team is ook heel goed. Het helpt ook enorm dat wij als VVOP een echt team zijn en regelmatig leuke uitjes hebben.”

Met zijn loopvermogen en bovengemiddelde trap en basistechniek heeft Biwott alles van een moderne dynamische middenvelder: ,,Af en toe speel ik hangend op rechts, maar mijn voorkeur gaat uit naar een plek op het middenveld. Ik heb een goed loopvermogen en kan dan zowel de aanvallers als de verdedigers helpen en ben dan ook meer bij het spel betrokken. Ik heb dit seizoen zes keer gescoord in de competitie, dat is niet gek maar had eigenlijk meer moeten zijn. Tegen SKV en Hoevelaken scoorde ik twee keer en dat waren ook de wedstrijden waar ik met het beste gevoel op terugkijk.”

In de uitwedstrijden tegen Terschuurse Boys (0-2 winst) en Hoevelaken (3-0 verlies) ontbrak hij vanwege een blessure. Biwott: ,,Vorige week donderdag raakte ik op de training uit het niets geblesseerd aan mijn enkel, eigenlijk pas mijn eerste blessure. Mijn enkelbanden zijn verrekt, in principe staat daar vier tot zes weken herstel voor. Ik wil in ieder geval weer fit zijn bij de start van de nacompetitie, maar hoop eigenlijk nog één of twee competitiewedstrijden mee te pikken. Wel erg jammer om juist in deze beslissende fase met drie wedstrijden in acht dagen niet mee te kunnen doen, maar het is niet anders.”

STROE Biwott vervolgt: ,,Helaas mis ik zaterdag ook de thuiswedstrijd tegen Stroe. Uit wonnen we vrij makkelijk met 0-2 en nu zijn wij natuurlijk ook favoriet. Persoonlijk heb ik geen speciale gevoelens over Stroe, maar ik denk dat het derbygevoel vooral bij Stroe leeft. Voor ons is het een belangrijk duel waarin we favoriet zijn en drie punten moeten halen om een grote stap te zetten richting de nacompetitie. Iedereen is het er over eens dat we die moeten halen. En daarna ook proberen te winnen uiteraard, want met onze voetballende ploeg kunnen we denk ik in de tweede klasse ook prima uit de voeten. Zelf is mijn ambitie om zo hoog mogelijk proberen te voetballen, kijken wat het maximale niveau is wat ik kan halen. Ik ga zelf niet actief op zoek naar een andere vereniging, maar ik sta zeker open voor andere clubs. Maar begrijp me niet verkeerd: ik blijf graag bij VVOP. Dit is een hele mooie club en ik speel pas net in het eerste. Gezien de vele speelminuten is dit seizoen voor mij persoonlijk eigenlijk ook al geslaagd. Natuurlijk hoor ik ook geluiden dat ik in de belangstelling van andere clubs zoals VVOG sta, maar ik heb zelf nog geen contact gehad. Wel heeft Vitesse bij VVOP naar mij geïnformeerd en het zou geweldig zijn wanneer zij contact opnemen voor een stage.”

Peter de Kinder

advertentie