Afbeelding
SLG

Buitengebied ‘Terbroek’ 18.000 struiken en 450 bomen rijker

7 december 2021 om 10:05 Natuur en milieu

TERSCHUUR/ZWARTEBROEK Inwoners in het buitengebied van Terschuur en Zwartebroek hebben zaterdag 18.000 struiken en 450 bomen geplant. 

Zij deden mee aan Terbroek in het Groen, een beplantingsproject van de gemeente Barneveld en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vond zaterdag volgens de SLG coronaproof plaats op een speciaal ingerichte drive-through aan de Eendrachtstraat 31 in Terschuur. Wethouder Bennie Wijnne hielp met het uitdelen van de beplanting.

De ruim 35 deelnemers ontvingen 18.000 inheemse struiken, waaronder sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos, en circa 450 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen. Die werden op eigen terrein geplant. 

,,Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen was er geen gezamenlijke uitdeeldag, maar een drive-through’’, meldt de stichting. ,,De deelnemers werden in tijdvakken ingedeeld en bleven in de auto, terwijl medewerkers van SLG en de gemeente Barneveld de bomen en struiken op gepaste afstand oplaadden.’’

INRICHTINGSPLAN Voor het beplantingsproject Terbroek in het Groen was veel animo. De uitvoering was in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. ,,Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype waar de bewoner woont’’, licht de stichting toe. ,,Via deze actie zijn de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of een combinatie. Met streekeigen soorten worden deze gebieden weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.’’

De beplantingsacties worden ook de komende jaren voortgezet in de gemeente Barneveld. Terbroek in het Groen is gefinancierd door de gemeente vanuit het ontwikkelingsfonds platteland en door de provincie Gelderland.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie