eten voor ouderen
eten voor ouderen JFC

Uitdaging voor scholieren: Hoe kun je gepureerd eten smakelijker maken en presenteren?

6 december 2021 om 10:39 Onderwijs

BARNEVELD ´Hoe kunnen we ervoor zorgen dat gemalen voedsel er niet alleen lekkerder uitziet, maar ook nog eens beter smaakt?´ Over deze vraag buigen tweedeklas leerlingen van het Technasium van het Johannes Fontanus College in Barneveld zich de komende tijd.

 Mirjam van den Hudding, zorgassistente bij Norschoten, benaderde het JFC Technasium met de vraag of de leerlingen de toegankelijkheid van het gemalen voedsel kunnen verbeteren. Onder leiding van Mirjam van den Hudding en Sandra van Loenen (diëtiste) gaan de leerlingen werken aan dit project. 

Het probleem speelt vooral bij de warme maaltijden, maar ook gezondere alternatieven voor de broodmaaltijd zijn welkom. ,,Ongeveer 30 procent van de cliënten van zorginstelling Norschoten krijgt (een deel van de) maaltijden gemalen of gepureerd aangeboden´´, aldus een woordvoerder van het project. ,,Vaak vinden cliënten het voedsel niet lekker. Als alternatief voor broodmaaltijden wordt voornamelijk pap aangeboden. Een nadeel is dat sommige pappen weinig voedingsvezels bevatten en vaak als (te) zoet worden ervaren. Vloeibare voedingsmiddelen bevatten regelmatig minder calorieën en eiwitten, terwijl voor een snelle revalidatie veel eiwitten en energie hard nodig zijn. Voedingsvezels zijn weer belangrijk voor een goede stoelgang.´´ 

 De leerlingen gaan in teams aan de slag. Ze proberen gepureerd voedsel op minimaal twee van de vier onderwerpen te verbeteren: presentatie, smaak, geur en voedingswaarde.  Ter afsluiting serveren zij hun gepureerde maaltijd eind januari aan de opdrachtgevers en een panel van geselecteerde juryleden.

eten voor ouderen
eten voor ouderen
eten voor ouderen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie