Tijs (midden) deelde eind 2019 samen met zijn schoolvrienden Ruben en Rudy 236 pakketten met sokken en ondergoed uit aan daklozen in de opvang in Utrecht.
Tijs (midden) deelde eind 2019 samen met zijn schoolvrienden Ruben en Rudy 236 pakketten met sokken en ondergoed uit aan daklozen in de opvang in Utrecht. Familie Schenk

Jonge Voorthuizenaar genomineerd voor Nationale Kinderprijs

13 september 2021 om 08:59 Mensen

VOORTHUIZEN De 14-jarige Tijs Schenk is één van de tien genomineerden die in aanmerking komen de Nationale vfonds Kinderprijs 2021. De Voorthuizenaar zet zich in als vrijwilliger en kookt bij de daklozenopvang. Zijn motivatie is simpel: ,,Als je de tijd hebt en je hebt de wil ervoor, dan is het gewoon mooi om mensen te kunnen helpen.´´ 

 ,,Met deze actie laat Tijs zien dat ook kinderen het verschil kunnen maken. Daarom komt hij, samen met nog negen andere bijzondere kinderen, in aanmerking voor de Kinderprijs´´, aldus de organisatie van de verkiezing in een persbericht. Op woensdag 22 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg Utrecht bekend gemaakt wie de winnaar is.

,,Tijs is niet alleen een voorbeeld voor andere kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen”, zegt Kindercorrespondent Tako Rietveld. ,,Deze jonge held verdient het om in de schijnwerpers te staan. Al deze finalisten maken de wereld een beetje mooier.”

STEM VAN DE JEUGD LATEN HOREN De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent. ,,Ons gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving´´, aldus Rietveld. ,,Een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn, waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor het anders zijn van de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict.´´

SOKKEN VOOR DAKLOZEN Tijs Schenk haalde al eerder het nieuws, toen hij in 2019 samen met zijn schoolvrienden Ruben en Rudy 236 pakketten met sokken en ondergoed uitdeelde aan daklozen in de opvang in Utrecht. 

Alle kinderen die genomineerd zijn voor de Nationale vfonds Kinderprijs hebben een actie op touw gezet waarmee zij een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo werd er een klimaatwake georganiseerd, zamelde een meisje van 10 jaar geld in voor de Limburgers die getroffen zijn door de watersnood en zijn twee broertjes geregeld met hun eigen boot op het water te vinden om het zwerfafval op te ruimen. Het is de derde keer dat de Nationale vfonds Kinderprijs wordt uitgereikt. 

De jury bestaat dit jaar uit directeur van het vfonds Lisette Mattaar, generaal buiten dienst Cees de Veer, de winnaars van de Kinderprijs 2020 (Senna en Carla) en acteur Gijs Blom, hoofdrolspeler in de oorlogsfilm De Slag om de Schelde. De winnaar ontvangt de Nationale Kinderprijs Award en mag een bedrag van € 1.000,- besteden aan het doel waar hij of zij zich voor inzet.

De uitreiking op 22 september wordt een bijzonder moment met diverse gastoptredens en - indien corona het toelaat - een zaal vol publiek. De uitreiking wordt gepresenteerd door Kindercorrespondent Tako Rietveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie