Afbeelding
Foto Pexels

Natuurvriendelijke ongediertebestrijding: dit moet je erover weten

22 maart 2023 om 08:51 Partnercontent

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders sinds de pandemie duurzamer wil leven. Bij zo’n duurzamer en vooral groener leven horen mensen én dieren. Merk je dat je bijvoorbeeld last hebt van ongedierte in of rondom je woning dan is het zaak om deze op een natuur- en diervriendelijke manier te verwijderen.

Deze vorm van ongediertebestrijding gaat op een veel vriendelijkere manier dan de traditionele vormen van het bestrijden van bijvoorbeeld muizen en vleermuizen. Deze beestjes zitten vaak ongemerkt in spouwmuren. Je kunt ze laten verwijderen door je woning diervriendelijk natuurvrij te maken. In dit artikel lees je er meer over.

Diervriendelijke ongediertebestrijding: kan dat?

Je vraagt je misschien af of het überhaupt mogelijk is om dieren, zoals vleermuizen, op een diervriendelijke manier te verwijderen uit je huis. Het antwoord daarop is kort maar krachtig: ja! Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te doen. In de eerste instantie is het aan te raden om ongedierte in je woning te voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld door gaten en kieren in je huis af te dichten met bijvoorbeeld BSP Mesh. Daarmee zorg je ervoor dat ze buiten de deur blijven waardoor je er binnen in ieder geval geen last van ervaart.

Zijn ze ondanks preventieve maatregelen toch in huis gekomen? Dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met diervriendelijke vangkooien. Voor ratten, muizen en andere knaagdieren zijn er diverse (multi)systemen beschikbaar waarmee je ongedierte kunt vangen en ergens buiten uit kunt zetten. Merk je dat je vleermuizen in huis hebt? Omdat vleermuizen een beschermde diersoort zijn, kun je zelf niet zoveel doen. Wel kun je een professioneel bedrijf zoals Vleermuisheld.nl inschakelen dat voor jou aan de slag gaat met het verplaatsen van deze diertjes naar een veilige locatie.

Kies voor natuurvriendelijk isoleren voor de toekomst

Zo’n bedrijf kan je direct helpen bij het natuurvriendelijk isoleren van je woning. Dat betekent dat de spouwmuren van je woning opnieuw worden aangepakt. Aanwezige vleermuizen kunnen nog wel naar buiten, maar er kunnen geen nieuwe vleermuizen meer naar binnen. Op deze manier worden er geen beestjes gedood, maar worden ze als het ware verdreven van hun verblijfsplek. Om ze tegemoet te komen, kun je bij zo’n natuurvriendelijke manier van isoleren én ongedierte bestrijden vleermuiskastjes (of vogelkastjes voor de vogels) op laten hangen. Daarmee kunnen de vleermuizen gewoon in je tuin blijven wonen.

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat de vleermuis een beschermde diersoort is. Je mag dit soort beestjes dus niet zomaar doden of verstoren. Dat geldt ook voor andere beschermde soorten zoals de spreeuw en de gierzwaluw. Wanneer je last ervaart van dergelijke beesten moet je dus kiezen voor een natuur- en diervriendelijke manier van ongediertebestrijding. Een ander groot voordeel van deze vorm van bestrijding is dat je door natuurvriendelijk isoleren er direct voor zorgt dat er minder CO2 vrijkomt. Je hoeft namelijk minder te stoken om je woning warm te houden; dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Fijn voor jou en voor de dieren!

Zorg voor een natuurlijke vijand in plaats van gif

Hoewel veel mensen vleermuizen een beetje eng vinden, zorgen deze beestjes ervoor dat ze bij jou uit de buurt blijven. Overdag slapen ze en wanneer het schemert gaan ze op zoek naar eten. Muggen zijn namelijk vaak erg actief wanneer het donker wordt. Wanneer je veel last hebt van muggen rondom je woning is het dus alleen maar prettig dat er ook vleermuizen in de buurt wonen. Daarmee zorg je voor een natuurlijke vijand in plaats van aan de slag gaan met gif en andere chemische stoffen, wat in het geval van de vleermuis ook nog eens niet mag. Maar: ook met andere beestjes en ongedierte wordt het aangeraden om voor een natuurlijke vijand te kiezen.

Daarmee komen er geen schadelijke stoffen vrij en worden er geen onnodig beestjes gedood. Heb je bijvoorbeeld veel last van bladluis in de tuin? Dan kunnen lieveheersbeestjes helpen om die luizen op te eten. Zitten er veel naaktslakken in of rondom je huis en tuin? Met behulp van aaltjes zorg je ervoor dat ze op een natuurlijke manier worden bestreden. Zo zorg je ervoor dat de biodiversiteit in stand wordt gehouden en je je steentje bijdraagt aan een beter milieu omdat je geen gif gebruikt. Daarmee is natuurvriendelijke ongediertebestrijding onmisbaar voor de toekomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie