Afbeelding
Stock Market Nasdaq

Wat zijn de risico’s van het investeren in aandelen?

12 januari 2021 om 13:13 Partnercontent

Mensen die geld willen verdienen met het verhandelen van aandelen moeten de risico’s begrijpen die verbonden zijn met het investeren. Investeren in aandelen kan erg lucratief zijn en u voorbereiden op een mooie financiële toekomst. Echter is het begrijpen van de risico’s en voordelen van het kopen van aandelen een cruciale stap in uw leerproces.

Wat zijn de risico’s van investeren?

Investeren in aandelen, zoals iedere investering, komt met een bepaalde mate van risico. Aandelen worden vaak beschreven als ‘hoge risico vermogenscategorieën’ in vergelijking met andere soorten investeringen. Het voornaamste risico van investeren in aandelen is dat het kan leiden tot kapitaalverlies. Onverwachte gebeurtenissen die buiten uw controle liggen of negatieve ontwikkelingen binnen het bedrijf kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de aandelenprijzen en op de waarde van uw portfolio. Hiermee willen wij u niet wegjagen van investeren in aandelen, maar het is slechts een noodzakelijk begrip dat alle investeerders moeten hebben.

Hoe kan ik het risico van investeren verminderen?

Er zijn manieren om de risico’s van investeren in aandelen te verminderen. Wat hier volgt zijn veelvoorkomende maatregelen die investeerders moeten gebruiken om de risico’s van aandelen kopen te controleren. Houd in gedachten dat dit slechts een algemeen advies is en dat het mogelijk niet geschikt is voor uw persoonlijke omstandigheden.

Diversifieer uw portfolio

Niet alles op één paard wedden is een motto dat sterk van toepassing is bij het kopen van aandelen. De waarschijnlijk grootste fout die een nieuwe investeerder kan maken is om niet adequaat te diversifiëren. Diversificatie verwijst naar ervoor zorgen dat een investeerder aandelen heeft in verschillende bedrijven van verschillende industrieën/sectoren/landen, etc., waarbij het relatieve winstrisico wordt verminderd.

De mate van diversificatie wordt aan elke investeerder overgelaten. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om uw volledige portfolio in één bedrijf te investeren dat wordt beheerst door de olieprijs, betekent een ineenstorting van de olieprijs dat uw volledige investering in elkaar stort. Daarom is het belangrijk om te diversifiëren over verschillende industrieën.

Diversificatie op de aandelenmarkt kan vele vormen aannemen, door bijvoorbeeld te investeren in verschillende sectoren of verschillende landen, of beide. Een goed gediversifieerd portfolio kan mogelijk worden blootgesteld aan Telecommunicatie, Materialen, Financiën, Consumptiegoederen, Informatietechnologie en Internationaal, om slechts een paar dingen op te noemen. Het lastigste is om te weten welke sectoren het meest geschikt zijn en, nog belangrijker, welke bedrijven binnen die sector het beste bij uw investeringsdoelen passen. Eén van de problemen die vaak voorkomt bij diversificatie is dat investeerders diversifiëren ten koste van hun investeringen. Diversificatie is een belangrijke stap wanneer u uw portfolio opbouwt. 

Weet wat u bezit en weet waarom u het bezit

Het is van vitaal belang om het bedrijf te begrijpen waar u een aandeel van koopt. Tegenwoordig vergeten veel investeerders dat zij bij de aankoop van een aandeel ook een deel van het bedrijf kopen en niet alleen een digitale tikkercode. Zonder een volledig begrip van hoe het bedrijf opereert, hoe de financiën zijn of het uitzicht voor de toekomst, wordt het erg moeilijk om vast te stellen of het een goede investering zal zijn.

Het probleem doet zich voor wanneer u geïnteresseerd bent in een bedrijf, maar niet in staat bent om het businessmodel volledig te begrijpen. Om adequaat te diversifiëren, moet u soms buiten uw kennis treden. Indien u niet genoeg tijd of expertise heeft om bedrijven te analyseren, kan een financiële professional mogelijk nuttig zijn. Het hebben van een professionele vermogensanalist om te contacteren en het bedrijf mee te bediscussiëren zal tot potentieel betere investeringskeuzes leiden.

Investeerders moeten een lange-termijn vooruitzicht hanteren

Er zijn verschillende strategieën die tot succes leiden, maar investeerders hebben de grootste kans op succes in de aandelenmarkt door het hanteren van een lange-termijn aanpak. De houdperiode van een investeerder (hoelang de investeerder van plan is om de aandelen vast te houden) is cruciaal wanneer het aankomt op investeren.

Des te korter de investeringshorizon, des te moeilijker het wordt om de richting van het aandeel te voorspellen. Marktfluctuaties zijn veelvoorkomend, vaak onverwacht en moeilijk te voorspellen. Een fout die veel wordt gemaakt door investeerders is om te verkopen na een daling en te kopen na een stijging. Dit resulteert in complete absorptie van de daling en het mislopen van de stijging. De vuistregel is om niet te proberen om de markten te timen, maar een lange-termijn vooruitzicht hanteren en investeren in goede bedrijven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie