Afbeelding
Laagstaande zon

Veilig autorijden met een laagstaande zon

5 oktober 2020 om 10:49 Partnercontent

Een laagstaande zon kan tijdens het autorijden behoorlijk vervelend zijn. Het zonlicht schijnt precies in je ogen en belemmert je zicht. Gelukkig zijn er een paar dingen die je in deze situatie kunnen helpen. Gebruik onderstaande 5 tips om minder last te hebben van een laagstaande zon.

1. Hou de ruiten schoon

Een simpele, maar effectieve tip: hou je ruiten goed schoon. De combinatie van zonlicht en vieze autoruiten kan je volledig verblinden. Het vuil kan aan de buitenkant van de ruit zitten, maar ook aan de binnenkant. Reinig daarom beide zijdes met water en een sopje. Vergeet niet om de ruiten goed te drogen met een schone doek om strepen te voorkomen. 

2. Gebruik de zonneklep

Een van de zaken om je te wapenen tegen een laagstaande zon is de zonneklep van de auto. Deze kun je binnen no-time naar beneden klappen om je te beschermen tegen het zonlicht. De klep houdt de zon uit je ogen, waardoor je beter ziet. Heel belangrijk om veilig te rijden. 

3. Zet de verlichting aan

Zet altijd je verlichting aan, ook bij felle zon. Dit doe je niet om zelf beter te zien, maar om zichtbaarder te zijn voor de andere weggebruikers. Andere automobilisten hebben je hierdoor eerder in het zicht. Gebruik wel je dimlicht en nooit je groot licht.

4. Pas je rijstijl aan

Het is verstandig om je rijstijl aan te passen bij een laagstaande zon. Rij rustiger en kijk extra goed om je heen. Door het felle zonlicht kunnen je ogen objecten moeilijker onderscheiden. Als je rustig rijdt, zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt om op onverwachte verkeerssituaties te reageren.

5. Wees alert op andere weggebruikers

Dat je minder kunt zien door de laagstaande zon, betekent ook dat andere weggebruikers minder zicht hebben. Wees je hiervan bewust. Rijd rustig, geef altijd op tijd richting aan en wacht net iets langer voordat er je zeker van bent dat de ander je gezien heeft.

Ook belangrijk: je autoverzekering

Een WA autoverzekering is voor iedere automobilist in Nederland verplicht. Meer dan logisch, want slechtere rijomstandigheden. Wil je je auto verzekeren tegen schade, maar kun je niet goed kiezen tussen alle verschillende verzekeringen? Dat is geen probleem. Je kunt hier gratis je autoverzekering vergelijken. Zo vind je binnen een paar minuten een passende verzekering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie