Topschutter Sjoerd Delsink (rechts), met de voorzitter van de KNSA, Egbert IJzerman. De Eendracht

De Eendracht weer op schot bij NK’s schieten

6 juli 2022 om 11:15 Overig

BARNEVELD Na een lange periode van gedwongen stilstand heeft schietsportvereniging De Eendracht Barneveld met grote voortvarendheid haar activiteiten weer opgepakt. De Barnevelders pakten diverse titels op NK’s.

De afgelopen maand zijn de Nederlandse Kampioenschappen Klein Kaliber Geweer (KKG) op de 12 en de 50 meter, liggend en knielend gehouden. De 12 meter werd op de elektronische banen van De Eendracht gehouden, de 50 meter op het schijventransport in Rijssen. Op alle onderdelen deed De Eendracht Barneveld duchtig van zich spreken. Op het eerste NK, de 12 meter knielend, waren de Barnevelders nog niet echt op dreef. De 24 beste schutters van Nederland werden voor de finale uitgenodigd. De Barneveldse Cor Deelen wist het tot een derde plaats te brengen, voormalig Eendracht-lid Bianca de Graaf-Stro werd tweede.

Deelen deed het de week erop, bij het volgende NK, het onderdeel 12 meter liggend, nog beter. Hij overtrof alle verwachtingen en legde beslag op de kampioenstitel. De Barneveldse leden Sjoerd Delsing en Dick Vink van hun kant moesten genoegen nemen met een wat teleurstellende tweede en derde plaats. De internationale onderdelen op de 50 meter vonden op de buitenbanen in Rijssen plaats. Extra handicap daar was het schieten op schijven, twee schoten per kaart. Het onderdeel knielend is niet echt populair en veel beoefend, maar Iris Groenenboom eindigde op de tweede plaats. Tegelijkertijd werd in Rijssen ook het NK karabijn 50 meter gehouden. En daarbij lukte het Evert van Veenschoten om bij de categorie ‘veteranen’ met ruime voorsprong op de eerste plaats te eindigen.

TOPSCHUTTERS Anders ging het bij het olympische onderdeel, de 50 meter liggend, de echte wedstrijd voor de topschutters. En dat loog er niet om. Iris Groenenboom, Nederlands Kampioen Dames, Cor Deelen, Nederlands Kampioen bij de Veteranen, en Sjoerd Delsing Nederlands kampioen bij de Heren, waren actief. Daar hield het niet op. De grote finale onder de acht besten voor de kampioen alle categorieën vond daarna plaats. Sjoerd Delsing toonde weer zijn grote klasse, en werd met 242,9 punten Nederlands kampioen 2022. Op de ledenvergadering afgelopen maandag werden de aanwezige kampioenen gehuldigd.

Een paar verdere hoogtepunten zijn er ook. Van 22 juli tot en met 28 juli vinden de Wereldkampioenschappen WP&FG, World Police & Fire Games 2022, voor Politie en Brandweer in Nederland plaats. De 12 en 50 meter-onderdelen worden op de Barneveldse banen geschoten, evenals de biathlon, voor de echte die-hards die een mijl rennen op het buitenterrein, en vervolgens binnen 25 meter schieten met het dienstpistool. Dat gebeurt driemaal.

OUDE TRADITIE De Eendracht zet in het najaar haar oude traditie van de Bedrijfscompetitie, die sinds 1991 plaatsvindt, ook weer voort. Ieder bedrijf of vereniging uit de regio kan met een team van vier personen, dames, heren, gemengd, deelnemen. De competitie wordt in de maanden september en oktober telkens op een vrijdagavond gehouden. De finale vindt plaats op vrijdag 21 oktober.