Het Taalhuis werd in november 2018 geopend door wethouder Didi Dorrestijn.
Het Taalhuis werd in november 2018 geopend door wethouder Didi Dorrestijn. Erik van't Land

Barneveldse organisaties willen taalontwikkeling verbeteren

18 juli 2019 om 08:06 lokaal

BARNEVELD Tien Barneveldse organisaties slaan de handen ineen om de taalontwikkeling in de gemeente te verbeteren. Eén op de negen volwassen Barnevelders heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer en daar moet iets tegen gebeuren.

Bibliotheek Barneveld, CJG Barneveld, GGD Gelderland-Midden, OBS de Lijster, Quality Communication, Stichting Lezen en Schrijven, TopTaal, Volksuniversiteit Barnevue, Welzijn Barneveld en de gemeente Barneveld ondertekenden deze week een overeenkomst om de laaggeletterdheid in de gemeente aan te pakken. Namens de gemeente Barneveld tekende wethouder Didi Dorrestijn.

TABOE De organisaties willen het 'taboe' dat bestaat rond laaggeletterdheid doorbreken. Een eerste aanzet hiertoe was de opening van het Taalhuis Barneveld, vorig jaar in de Bibliotheek Barneveld. Hier kunnen volwassenen terecht om beter te leren lezen, schrijven of rekenen. Taalhuis-coördinator Jelly van Rinsum zorgt dat daar de vraag van inwoners en het aanbod van verschillende taalaanbieders bij elkaar komen. "Vanuit de aanpak van laaggeletterdheid leren we de betrokken organisaties om signalen te herkennen als mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Ook vind ik dat de taboe rond laaggeletterdheid moet worden doorbroken. Mensen schamen zich vaak dat zij het Nederlands als hun eigen moedertaal niet goed beheersen. Het Taalhuis kan ervoor zorgen dat deze mensen sneller hulp krijgen."

In de overeenkomst spreken de organisaties af om samen te werken om laaggeletterdheid terug te dringen. Daarnaast moeten de taalopleidingen voor iedereen bereikbaar zijn en aansluiten bij de (veranderende) vraag van de inwoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie