15 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

naam: Daan de Vries

burgerlijke staat: ongehuwd, relatie met Linsey

woonplaats: Barneveld

leeftijd: 23 jaar

partij: CDA

aantal stemmen: 393

Waarom heeft u gekozen voor het raadslidmaatschap?

,,Sinds een jaar of vier ben ik politiek betrokken. Binnen de landelijke afdeling van het CDJA, de jongerentak van het CDA, ben ik onder andere het afgelopen anderhalf jaar voorzitter geweest van de werkgroep Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast heb ik mijn HBO-afstudeeronderzoek bij de Tweede Kamerfractie van het CDA mogen doen. Zo kwam ik onder andere in contact met Tweede Kamerleden en heb ik veel aspecten van de politiek gezien. Op lokaal niveau volg ik sinds ongeveer anderhalf jaar de fractie. Ik heb er ontzettend veel zin in om nu als raadslid aan de slag te gaan."

Wat voor werk doet u? Wat zijn uw nevenactiviteiten?

,,Ik ben student bestuurskunde op de Radboud Universiteit, momenteel rond ik mijn master af. Verder ben ik lid van volleybalvereniging SSS in Barneveld."

Hoe heeft u zich inmiddels op het raadswerk voorbereid?

,,Door vooral veel te lezen, maar ook door contacten in het 'werkveld'. Ik denk dat je vooral door met veel mensen in contact te komen weet welke dingen er spelen in de samenleving. Als CDA zullen wij de verschillende aandachtsgebieden verdelen en ik hoop hierbij mooie onderwerpen op te pakken. Als het jongeren aangaat, sta ik natuurlijk vooraan in de rij. Toen vorige week bekend werd dat ik in de raad zou komen, kreeg ik meteen reacties als 'o, dan kan je hier wel werk van maken'. Dat is leuk, maar ook essentieel."

Welke beslissingen van de vorige gemeenteraad zou u terug willen draaien? En waarom?

,,Dat is een lastige, maar als het had gekund, zou ik de bezuinigingen op de waarderingssubsidies voor verenigingen deels terugdraaien. Natuurlijk moet er ergens bespaard worden, maar sommige verenigingen hebben soms net dat steuntje in de rug nodig. Juist het enthousiasme van mensen binnen verenigingsverband vind ik mooi om te zien en daar moet aandacht voor blijven bestaan."

Hoe heeft uw partij het de afgelopen vier jaar gedaan? Wat had misschien beter gekund?

,,Het CDA kan wat mij betreft scherper zijn in de debatten en het eigen verhaal meer naar voren brengen, ook als dit soms kritiek richting je eigen college betekent. De roep om meer dualisme in de raadszaal vind ik goed, want we moeten elkaar scherp houden en kritisch blijven."

Bent u een dossiervreter of een scherp debater, of...

,,Ik denk dat ik het vooral moet hebben van de gesprekken en de debatten. Dossiers moet ik mij natuurlijk eigen maken, maar het gaat ook om de vertaling in de raadzaal en richting de Barneveldse bevolking. Er moet een goede mix zijn van inhoud en verpakking. Wat ik vooral belangrijk vind is humor, met een serieuze ondertoon. Je kunt het over belangrijke onderwerpen hebben en tegelijkertijd de discussie licht houden."

Wat vindt u minder goed aan uw karakter?

,,Ik weet van mezelf dat ik te gretig kan zijn. Ik wil me in mijn enthousiasme soms met te veel dingen tegelijk bemoeien, terwijl ik me ook moet vastbijten in een specifiek onderwerp. Dit kan natuurlijk ook met ervaring te maken hebben en ik ben er klaar voor om me daarin te ontwikkelen."

naam: Wilma Heijkoop

burgerlijke staat: gehuwd

woonplaats: Barneveld

leeftijd: 53 jaar

partij: ChristenUnie

aantal stemmen: 285

Waarom heeft u gekozen voor het raadslidmaatschap?

,,Als peuterspeelleidster, maar ook als vrijwilligster bij Home-Start, een project waarbij ik jonge gezinnen ondersteun, zie ik dat in de maatschappij nog best wat kan veranderen. Afgelopen jaar overleden mijn beide schoonouders en merkte ik dat binnen de zorg wellicht het een en ander verbeteren kan. Die ervaringen waren voor mij directe drijfveren zelf de stap naar de politiek te wagen."

Wat boeit u aan lokale politiek?

,,Mijn motto is: hou het dichtbij. Als geboren en getogen Barneveldse vind ik het mooi om me in te kunnen zetten in mijn eigen omgeving. Ik wil praten met mensen, een luisterend oor bieden. Daarnaast vind ik mijn christelijke waarden van groot belang. Maatschappelijke betrokkenheid vind ik al binnen de kerk en wijkplatform Norschoten."

Hoe heeft u zich inmiddels op het raadswerk voorbereid?

,,Sinds de herfst loop ik mee binnen de fractie en heb ik cursussen gevolgd. Ik ben nieuw en heb geen politieke ervaring, maar ik verwacht niet dat dat een groot probleem is. Misschien is het juist wel verfrissend. Wat eventueel wellicht nog wel zinvol is: een cursus snellezen."

Wat is het eerste dat u als raadslid 'op de agenda' wilt krijgen?

,,Een concreet idee is om in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin kinderen te helpen die de dupe zijn van gebroken gezinsrelaties. Dat mag wat mij betreft een speerpunt zijn."

Wat zijn voor u belangrijke thema's of aandachtsgebieden?

,,Ik wil me vooral bezighouden met de 'zachte' thema's: kinderen, opvoeding, zorg, mensen met een beperking, ouderen. Wat dat betreft ligt er de komende jaren ook een behoorlijke uitdaging voor Barneveld, die er op zorgvlak taken bij krijgt. Ik denk dat het goed is dat met mijn komst in de raad een vrouw in de fractie zit. Vrouwen kijken op een andere manier tegen zaken aan, dat kan een goede aanvulling zijn."

Bent u een dossiervreter of een scherp debater, of...

,,Ik denk dat mijn inbreng in de fractie in eerste instantie vooral op creatief vlak zal zijn. Bijvoorbeeld door voorstellen in te dienen. Voor wat betreft de debatten, dat lijkt me een uitdaging waarin ik de komende tijd mijn weg zal moeten vinden. Ik ben een echte netwerker en een 'no nonsens' type."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie