Afbeelding
Thessa van Beek

Esther uit Barneveld heeft een passie voor koken. Wat staat er bij haar op het kerstmenu?

6 december 2023 om 17:39 Bvld BVLD

BARNEVELD Ontspanning en gezelligheid: daar staat eten voor, volgens Esther Wakker. We spraken de Barneveldse hobbykok over haar passie voor koken en vroegen haar wat er dit jaar op het kerstmenu staat. ‘Vroeger was ik een extreem moeilijke eter.’

Begin over eten en Esther Wakker (57) praat honderduit, met aanstekelijk enthousiasme. ‘Ik bén eten. Het is echt mijn passie’, zegt de vrolijke Barneveldse, die samen met haar man en zoon in de wijk Norschoten woont. In het dagelijks leven werkt Esther bij een accountantskantoor. ‘Twintig uur per week, zodat ik veel tijd overhoud voor mijn hobby.’ 

Was je als klein meisje al dol op eten?
‘Nee, integendeel! Ik was altijd een extreem moeilijke eter. Ik weet niet waardoor het kwam, maar ik lustte als kind heel weinig en durfde niets nieuws te proeven. Dat terwijl mijn ouders ook graag Indonesisch of Italiaans kookten, in tegenstelling tot veel anderen in die tijd. Ikzelf vond tomatensoep of een kippetje met friet al spannend genoeg. Toen ik later voor het eerst pizza probeerde, dacht ik: wat heb ik al die tijd gemist?’

Wanneer begon je liefde voor koken?
‘Dat begon rond mijn 18de. We woonden destijds in De Glind en mijn ouders waren gezinshuisouders, dus er woonden ook pleegkinderen bij ons. Mijn moeder volgde een studie in Amersfoort en was regelmatig later thuis, waardoor ik als oudste het eten maakte. In het begin maakte ik vooral Hollandse pot, maar toen ik later op kamers in Zwolle ging probeerde ik steeds meer nieuwe gerechten uit.’
‘Tegenwoordig kook ik elke dag met veel plezier. Koken is voor mij ontspanning en eten staat voor gezelligheid. Boodschappen doen vind ik ook leuk. Na de supermarkt ga ik graag langs de kaasboer en de slijter, op zoek naar lekkere dingen.’

Heb je een favoriete keuken?
‘De Griekse en Italiaanse keuken. Griekenland is ons favoriete vakantieland, ik kom er al bijna veertig jaar. Daardoor heb ik de gerechten goed leren kennen. De Griekse keuken is heel anders dan veel Nederlanders denken; het zijn niet alleen schotels met vlees en tzatziki, maar ook veel groenten en verschillende kruiden.’ ‘Zelf ben ik bijvoorbeeld dol op stifado, een stoofgerecht met onder meer rundvlees, verse zilveruitjes en een kruidige tomatensaus. Een andere favoriet is kleftiko, waarbij je gemarineerd vlees, kruiden, groenten en kaas in bakpapier doet, dichtvouwt met een touwtje en voor anderhalf uur in de oven schuift.’

Zijn dat je lievelingsgerechten?
‘Poeh, ik heb er zoveel. Ik houd in elk geval van stoofgerechten, zoals goulash en hachee. Eigenlijk ben ik een zomermens, maar op culinair vlak ben ik dol op de winter. Ik maak graag allerlei soepen en hoewel ik als kind weinig lustte, waren spruitjes altijd al mijn lievelingsgroente.’

Waar doe je inspiratie op?
‘Op vakantie, maar ook op social media en in tijdschriften. Vaak luister ik tijdens het koken ook nog eens naar podcasts over koken en eten. Heerlijk, een podcast op en lekker snijden. Terwijl ik luister, krijg ik alweer zin om nieuwe recepten uit te proberen.’

Moet eten wat jou betreft vooral lekker zijn, of ook gezond?
‘Ik houd van verse producten en gebruik zo min mogelijk pakjes of zakjes, maar de smaken mogen wel vol zijn. Ik ben niet bang voor vette kaas of een lekkere scheut olijfolie als topping, zolang het maar een goede is.’

Zijn je gezinsleden ook zulke foodliefhebbers?
‘Mijn man kan ook prima koken, maar de keuken is mijn domein. Hij houdt vooral van eten, haha. Mijn zoon helpt al van jongs af aan mee in de keuken en had als kind al zijn eigen kookgerei. Inmiddels is hij 18 en werkt hij zelfs in de horeca.’
‘Ik vind het leuk om anderen aan te steken met mijn passie en ze kennis te laten maken met nieuwe gerechten. Ik kook ook graag voor vrienden en sinds een paar jaar geef ik hobbymatig kookworkshops in Barneveld. Rijk word ik er niet van, maar het is altijd gezellig en ik doe het met veel plezier.’

Draaien de feestdagen bij jou ook om eten?
‘Behoorlijk, ja. Toen we de kerstdagen nog bij mijn ouders hielden, hielp ik dagen van tevoren mee met het uitzoeken van recepten en andere voorbereidingen. Tegenwoordig neemt iedereen een gang op zich, zodat niemand de hele dag in de keuken hoeft te staan.’
‘Wat het kerstmenu betreft, zijn we best traditioneel. Er staat standaard wild op het menu en mijn moeder maakt altijd het dessert: vaak een bavarois met een lekkere saus, bijvoorbeeld met amaretto.’

Wat zijn jouw beste kooktips?
‘Rust is heel belangrijk. Vaak vinden mensen koken niet leuk omdat ze haast hebben en veel tegelijk moeten doen. Als je vooraf het recept goed doorleest en de ingrediënten alvast klaarzet, scheelt dat een hoop gedoe. Het is ook handig om de kruiden al toe te voegen voordat er vocht in de pan zit. Dan komen de smaken beter vrij.’
‘Daarnaast ben ik zelf erg blij met mijn slowcooker, de ideale pan om een gerecht uren te laten stoven. Ondertussen kun je gewoon weggaan, dat is helemaal veilig. Ik heb ook de snelkookpan herontdekt; daarmee is een stoofgerecht binnen een uur klaar en de smaken blijven lekker intens.’

Recept: ‘Spoom
’Een verfrissend en feestelijk drankje voor tussen de gangen door bij bijvoorbeeld een kerstdiner, bedoeld om de smaken te neutraliseren. Gebruik mooie glazen (zoals een wijn- of champagneglas).

Ingrediënten:
- 1 fles goed gekoelde Muscati di Asti, of gebruik prosecco of een andere bubbeltjeswijn
- Citroensorbetijs

Bereiding
Doe een bolletje citroenijs in het glas en schenk daar wat bubbeltjes wijn over tot het bolletje net niet helemaal onderstaat. Serveer met een lepeltje. Liever geen alcohol? Gebruik dan een alcoholvrije bubbel of wat 7UP.

Recept: Wildstoofpot met bier of rode wijn
Ingrediënten (4 pers.):

500 g wildpoulet of alleen wildzwijnpoulet
2 el bloem
zout en peper
1 el olie
2 el boter
1 wortel
2 uien
2 teentjes
knoflook
100 g gerookt spekblokjes
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 el jeneverbessen
3 takjes tijm
1 flesje donker bier of 200 ml rode wijn
1 pot wildfond
blikje tomatenpuree

Bereiding:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep goed droog met keukenpapier. Meng de wildpoulet met 1 el bloem en bestrooi met zout en peper. Verhit de olie en boter in een braadpan en bak er het vlees eventueel per portie rondom goudbruin in.
Schil de wortel, ui en knoflook en snij ze in fijne stukken. Neem het vlees uit de pan en bak de wortel, de ui, de knoflook en de spekblokjes circa 5 minuten in het bakvet. Voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels, de jeneverbessen en de tijm toe en bak circa 1 minuut mee.
Doe het vlees weer in de pan. Doe de tomatenpuree erbij en laat eventjes garen. Daarna 1 el bloem erover strooien, omscheppen en circa 2 minuten garen. Giet de helft van het bier of 200 ml rode wijn over het mengsel en laat even verdampen.Voeg de wildfond toe. Het vlees moet net onderstaan. Dek de pan af met een deksel en stoof het vlees in circa 2 uur en 30 minuten op het laagste vuur gaar. Roer af en toe om. Check ook of er genoeg vocht in de pan is. Voeg anders een scheutje water toe.
Maak de stoofpot een dag van tevoren, voor het gemak – en de smaak wordt er alleen maar beter van. Lekker met aardappelpuree of aardappelkroketjes. Serveer er bijvoorbeeld wat rode kool of spruitjes bij en stoofpeertjes om het extra feestelijk te maken. Geen wildliefhebber? Je kunt deze stoofschotel ook bereiden met een mooi stuk rundvlees in niet al te kleine blokjes.

Dit artikel is ook verschenen in glossy magazine bvld

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie