Afbeelding
Houtherstel.nl
Huis & Tuin

Barnevelds initiatief Houtherstel.nl blijkt gat in de markt

2 april 2021 om 13:07 Wonen

BARNEVELD ,,Wanneer je houtrot constateert, kun je twee dingen doen: herstellen of vervangen door nieuwe kozijnen.” Dat vertelt Rudy van de Beek, eigenaar van schildersbedrijf Van de Beek en Houtherstel.nl. Qua herstel is er meer mogelijk dan veel mensen denken.

,,Ons advies waar mogelijk luidt: herstellen. Wij hebben als stelregel wanneer de kosten voor herstellen meer dan vijftig procent bedraagt van nieuwe kozijnen, dan zeggen we: vervangen. Maar zolang die kosten lager blijven, is herstellen ons devies”, aldus Van de Beek. Dat is allereerst vanwege de duurzaamheid. ,,Het grootste deel van het kozijn is nog goed, dat gooi je niet weg. Het tweede punt is praktisch; herstellen is veel voordeliger. Bovendien geven wij tien jaar garantie op onze herstelwerkzaamheden, dus je kunt er lang mee vooruit.”

Van de Beek nam in 2018 het schildersbedrijf over van zijn vader. ,,Tijdens al ons schilderwerk kwamen we erachter dat houtrot een beetje een ondergeschoven kindje geworden was.” Schilders zitten volgens de ondernemer niet op het herstellen van hout te wachten, omdat ze te druk zijn met schilderen. ,,Een timmerman ook niet, want die is te druk met bouwen. Dat merkten we ook bij opdrachtgevers als woningcorporaties.”

Daarom is Van de Beek eind vorig jaar Houtherstel.nl gestart, als aparte tak binnen het bedrijf. ,,Tijdens het schilderen kom je wel eens rotte boeiplanken of zoiets tegen en wachten op een timmerman duurt vaak te lang. Dus vanwege onze planning hadden we al twee timmermannen in ons bedrijf. Hierdoor konden we direct starten met Houtherstel.nl.”

ONZE PASSIE Het bedrijf is vorig jaar een groot project gestart voor Woningstichting Barneveld. ,,Daar hebben we bij 48 woningen de kozijnen hersteld en dit jaar mogen we er nog eens 47 herstellen.” Van de Beek heeft een volledige inspectie op alle woningen gedaan. ,,Overal waar houtrot geconstateerd is, wordt het hersteld of vervangen. Net als deuren en ramen die aan vervanging toe zijn. Als we hiermee klaar zijn heeft dezelfde opdrachtgever nog eens 169 woningen waarbij houtherstel moet plaatsvinden. Dat zijn prachtige, grote projecten.”

Onlangs moest het bedrijf ook bij iemand zijn voor alleen het herstel van een onderdorpel van een voordeurkozijn. ,,Ook dat vinden we leuk om te doen”, zegt Van de Beek. ,,Je vraagt ons voor een inspectie, we komen langs, meten de hele boel door met een vochtmeter en nemen gelijk de maten op, zodat we daar niet voor terug hoeven. Daarna vervangen we die onderdorpel. Kleine en grote projecten, het is ons vak en onze passie.”

SCHOON EN DROOG De woningen uit de jaren zestig en zeventig zijn vaak de woningen waar het meeste mankeert aan de kozijnen, vertelt hij. ,,Maar je kunt niet zeggen dat bij woningen gemiddeld na veertig jaar de kozijnen slechter worden; dat is afhankelijk van veel factoren. Zo was er nieuwbouw in Amersfoort waar na vijf jaar de kozijnen het al begaven. Dat had puur te maken met het feit dat het slecht gebouwd was of dat er goedkoop hout gebruikt is.”

WARME ZOMERS Andersom kan het ook. ,,We mochten onlangs een prachtig project in Amsterdam doen, bij vier monumentale panden. Dat hout zat er al tweehonderd jaar en mankeerde niet eens zo veel.” Onderhoud is heel belangrijk, aldus Van de Beek. Zo helpt het al enorm als je na het ramen wassen ook het kozijn schoon en droog dept. ,,Goede verf en onderhoud, dat is de sleutel.” Ook het weer kan invloed hebben. ,,We hebben nu een paar zomers achter elkaar heel warm weer gehad, dat merk je aan de verf die erop zit. Kleine scheurtjes en barstjes ontstaan en water vindt zijn weg. De laatste jaren komen we dingen tegen die je normaal gesproken niet mag verwachten. En aangezien het elk jaar warmer lijkt te worden, gaan we het nog veel drukker krijgen.”

Aangeboden door Houtherstel.nl

Afbeelding
Deel vervanen
Houtrot
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie