Norschoten bouwt voor Kootwijkerbroek, in de fabriek

25 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

KOOTWIJKERBROEK - Over ongeveer een half jaar moet de nieuwe locatie van verpleeghuis Norschoten de deuren openen in Kootwijkerbroek. Op het bouwterrein aan de Schoonbeekhof is echter, op wat graafwerkzaamheden na, nog bar weinig te zien. Toch is de bouw al in volle gang: in een fabriekshal in Drunen.

Door Wouter van Dijk

,,Familieleden, vrienden en kennissen van cliënten beginnen zich toch wat zorgen te maken", zegt Rita van der Molen, leidinggevende van afdeling Esveld in Norschoten. ,,De verhuizing staat al bijna voor de deur, maar er is nog steeds niets zichtbaar in Kootwijkerbroek. 'Hoe moet dat goed komen?', vragen ze aan mij." Van der Molen beaamt dat het misschien vreemd overkomt. ,,Daarom leggen we het graag uit. De bouw is in volle gang, maar wel op een andere plek."

Met de bouw van de nieuwe locatie heeft ontwikkelaar Think Building Concepts uit het Brabantse Drunen een primeur. Voor het eerst in Nederland wordt een compleet zorggebouw kant-en-klaar in de fabriek gerealiseerd. ,,En dan ook écht kant-en-klaar", zegt Van der Molen, die vorige week een kijkje nam bij de werkzaamheden. ,,Vergelijk het met de bouw van auto's die via de lopende band steeds verder ontwikkelen. Wat we zagen, waren delen van het gebouw in verschillende bouwstadia. Zo stond van het eerste deel de frame overeind, bij het tweede deel zag je al de contouren van de badkamer, bij het derde deel zaten zelfs de tegels, leidingen en stopcontacten al op de juiste plek." De delen worden straks inclusief buitenkant, behang en vloerbedekking afgeleverd.

Uiteindelijk wordt het nieuwe gebouw in delen op grote diepladers naar Kootwijkerbroek getransporteerd. Via kranen die tot 25.000 kilo kunnen tillen, worden de verschillende elementen op de vrachtwagens gezet. ,,Dat vervoer moet, vanwege de afmetingen, 's nachts gebeuren. Zo gaat het straks gebeuren dat er de ene dag alleen nog fundamenten op de bouwplaats in Kootwijkerbroek te zien zijn, en de volgende dag het complete gebouw er staat." De bedoeling is dat dat moment net vóór de zomervakantie plaatsvindt.

Het nieuwe pand met 32 plaatsen (24 voor psychogeriatrie en 8 voor somatische ouderen) moet in oktober in gebruik genomen worden. ,,Voor de zomer wordt naar verwachting het gebouw casco opgeleverd. Daarna volgt nog de aanleg van onder meer de bedrading, alarmerings- en brandapparatuur."

In eerste instantie verhuist de huidige afdeling Esveld van Norschoten aan de Klaverweide in Barneveld naar Kootwijkerbroek, omdat deze afdeling wegens nieuwbouw op de huidige locatie op de schop gaat. ,,De locatie in Kootwijkerbroek is uiteindelijk vooral bedoeld voor ouderen met een binding met dit dorp." Het gebouw, met twee verdiepingen, krijgt een oppervlakte van 2200 vierkante meter en wordt in een H-vorm opgezet. Naast de appartementen voor senioren, met elk eigen badkamer en keukenblok, zijn er centraal in het gebouw vier grote huiskamers, ontmoetingsruimtes voor verschillende groepen bewoners. Er is ook een mogelijkheid gebruik te maken van een tweepersoonsappartement. ,,Voor grotere centrale bijeenkomsten kunnen we uitwijken naar het naastgelegen kulturhus De Essenburcht."

De ingang van het gebouw ligt straks ook aan de kant van het kulturhus, aan de achterzijde wordt een ruime tuin aangelegd.

Opdrachtgever voor het pand is Woningstichting Barneveld, die het gebouw verhuurt aan Norschoten. Naast het prefab-29systeem, dat globaal vijf tot tien procent in de bouwkosten scheelt, is ook gekozen voor een duurzame constructie. Koen Boersen, projectleider bij Woningstichting Barneveld: ,,Voor ons is een belangrijke voorwaarde dat het gebouw toekomstbestendig is en -indien nodig - om te bouwen is voor andere doelgroepen. Verder komt in elk appartement een ClimaRad: een energiezuinige manier van verwarming en ventileren."

Van der Molen: ,,In de toekomst kan het gebouw heel gemakkelijk aangepast worden. Door muurtjes te verplaatsen kun je er meer of minder appartementen van maken, maar ook bijvoorbeeld zestien eengezinswoningen. Als het nodig is, kan het hele gebouw in de toekomst zelfs gewoon weer in onderdelen opgetild en verplaatst worden."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie