Toerismesector Barneveld: 'Verbeter waarin je goed bent'

21 maart 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VOORTHUIZEN - Ondernemers in de toeristische sector én overkoepelende organisaties zoals het Veluws Bureau voor Toerisme kunnen op hun eigen vlak verbeteren en innoveren om meer toeristen te trekken. ,,Maar verbeter vooral waar je zelf goed in bent en laat andere zaken aan anderen over." De sector luidde tijdens een bijeenkomst op camping De Zanderij in Voorthuizen het nieuwe seizoen in.

Door Wouter van Dijk

Volgens voorzitter Cees Hoogeveen van het Toeristisch Aanjaagteam in de gemeente Barneveld ligt daar de kern voor verbetering van de sector. ,,Dat wat lokaal het beste kan, doen ondernemers en het aanjaagteam zelf. Denk dan bijvoorbeeld ook aan lokaal gastheerschap via de plaatselijke VVV's in de Garderense molen en straks in de pipowagen in Voorthuizen. Die centrale informatiepunten voor toeristen sturen we als aanjaagteam zelf aan, met behulp van de vrijwilligers. Onze sterke wens is om ook in Barneveld volgend jaar een informatiepunt te laten terugkeren."

Voor wat betreft aandacht, campagnevoering, marketing en ict-ondersteuning is juist de hulp van het VBT van belang, stelt Hoogeveen. ,,Denk aan landelijke campagnes op tv, maar bijvoorbeeld ook aan de gratis VVV-app op je smartphone. Dat zijn goede ondersteunende zaken."

Het zoeken van verbindingen is wat Hoogeveen betreft een goed speerpunt. In Voorthuizen geven ze wat dat betreft volgens hem dit jaar al een goede start, zowel met de verkiezing tot 'Zonnetje van het Jaar' als met het project 'job rotation', waarbij werknemers van verschillende bedrijven een dag van baan ruilen. ,,Geweldige initiatieven, die vooral goed zijn om je blik te verwijden en om bedrijfsblindheid tegen te gaan", zegt Hoogeveen. ,,Natuurlijk gaat het ook om meer aandacht voor het persoonlijke contact. Vanuit onder meer de VBT en het het regionaal bureau voor toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) werd hier positief op gereageerd. Het zou me niets verbazen als dit soort projecten straks Veluwebreed worden opgezet."

Een ander aandachtspunt voor de sector is volgens de voorzitter de aanpak van permanente bewoning van bijvoorbeeld chalets door Oost-Europeanen. Eind vorig jaar ondertekenden in totaal 21 Veluwse gemeenten samen met de provincie en belangenorganisaties al een samenwerkingsovereenkomst om verpaupering daardoor te voorkomen. ,,Dat is van belang, want permanente bewoning heeft een effect op de hele sector." Concreet vertaalt die aanpak zich al in handhaving, zoals in januari tijdens een grote politiecontrole op bungalowpark De Kern in Putten. ,,Ook binnen de gemeente Barneveld is hier aandacht voor", stelt Hoogeveen.

In november vorig jaar meldde onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research dat de Veluwe in 2013 minder vakantiegangers trok dan in 2012. Ook werd er minder door toeristen uitgegeven. Tegelijkertijd blijft het gebied, op de badplaatsen langs de Noordzee na, de populairste binnenlandse vakantiebestemming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie