'Bezinning op kleding refoscholen'

19 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - Drie reformatorische scholengemeenschappen, waaronder het Van Lodenstein College (met een vestiging in Barneveld), hanteren voortaan een schoolversie van het boekje 'Kleren maken de m/v' van ds. C.P. de Boer als 'bezinningsdocument'. Dit om beter 'hedendaags' te onderbouwen of de kledingstijl van leerlingen bijbels verantwoord is.

Door Hans-Lukas Zuurman

Dat bevestigt Willem de Potter, voorzitter van het college van bestuur van het Van Lodenstein College. Samen met de colleges van het Van Lodenstein, de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap (Apeldoorn) en de Gomarus Scholengemeenschap (Gorinchem) is maandag over 'passende kleding' een brief aan de ouders van de leerlingen verstuurd. De Potter: ,,Van tijd tot tijd vragen wij aandacht voor ons kledingbeleid. Maar er is echter géén beleidswijziging gemaakt'', benadrukt hij naar aanleiding van de brief en een verschenen notitie. ,,Het gaat om een onderbouwing vanuit de Bijbel met een hedendaagse vertaling ervan op het gebied van kleding.'' Uit de brief blijkt dat volgens de Bijbel onderscheid bestaat in kleding tussen man en vrouw. Zo is kleding ,,niet bedoeld om te verleiden of uit te dagen. Eerbare kleding betekent concreet dat jongens geen afzakbroeken dragen en dat meisjes niet gekleed gaan in korte rokken en/of bovenkleding met een diepe halsuitsnijding." De schoolbesturen vragen in de brief ouders om steun voor de notitie over het kledingbeleid. Om het verder uit te werken, wordt het boekje van ds. De Boer aangeraden om een passende aanpak per schoollocatie te kiezen.

De Potter: ,,Onze leerlingen zijn jonge mensen, ze zoeken grenzen op en wij vinden dat wij een opvoedkundige taak hebben om ze op te leiden tot goede en nette mensen.'' En over het algemeen levert het kledingbeleid geen discussies op, bevestigt De Potter. ,,Leerlingen gedragen zich correct, maar het is goed om hier af en toe bij stil te staan. In de brief schrijven de schoolbestuurders dat het dragen van eerbare kleding gaat over (sociale) veiligheid van middelbare scholieren „in een levensfase waarin de seksuele ontwikkeling heftig kan spelen." En: „In ons leven moet het gaan om onze verhouding tot God en het leven tot Zijn eer. Dat wat de Heere van ons en onze kinderen vraagt en wat goed voor ons is, dient ook zichtbaar te zijn in onze uiterlijke presentatie. Ook in de maatschappij wordt een correcte kledingstijl gewaardeerd. We krijgen over de losse kledingstijl van onze leerlingen opmerkingen en vragen van onze christelijke partnerscholen in het buitenland en van mensen die niet behoren tot de achterban en onze scholen bezoeken. Er wordt terecht verwacht dat de presentatie van leerlingen op een reformatorische school in lijn is met wat de Bijbel ons op dit punt aanreikt", melden de bestuurders.

Bij het Van Lodenstein in Barneveld zelf wilde de lokale directie niet reageren op de vraag hoe het op school gaat als het gaat om discussies over kleding. In hoeverre is 'kleding' een item op de andere christelijke scholen voor voortgezet onderwijs in Barneveld? ,,Wij hebben een kledingcode waarin we proberen duidelijk te maken wat wel en niet kan. Die staat op onze site'', reageert voorzitter van het college van bestuur Kees Heek van de christelijke vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld. ,,Het is een item dat geregeld terugkeert. Iedereen mag een eigen stijl hebben. We hebben weleens iemand gehad die extreem 'gothic' gekleed ging, helemaal in 't zwart. Dat past niet bij onze identiteit, vinden wij. En meisjes die zomers half bloot en in korte rokjes lopen, daar gaan we mee in gesprek. Over smaak valt niet te twisten, ook voor het personeel bestaan afspraken. Wij vinden dat je kinderen hierin moet opvoeden en moet leren wat wanneer gepast is. Welke kleding je draagt is heel situatie gebonden. Onze vierdejaarsleerlingen dragen galajurken met een diepe uitsnijding, daar maakt niemand een probleem van. En in een zwembad past een badpak ook. Het gaat om de vraag: wat trek je wanneer aan? Voor een docent is het niet fijn als hij een meisje moet helpen en ongewild 'naar binnen' kijkt. En je hebt 'afzakbroeken' en 'afzakbroeken', bij de één zie je net welk merk onderbroek het is, de ander heeft 'm lager. We spreken jongens daar wel op aan. En bij gym is kleding met teksten niet toegestaan.''

Bij het Barneveldse Johannes Fontanus College was bij het ter perse gaan van dit artikel geen directielid beschikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie