Rondweg Voorthuizen 'Oost' is gepasseerd station

14 maart 2014 om 00:00 Voorpagina

VOORTHUIZEN - Een oostelijke rondweg om Voorthuizen is écht een gepasseerd station. Die politieke discussie moeten we niet opnieuw van stal halen, met gevaar voor nieuwe langdurige procedures of misschien wel helemaal geen rondweg. Laten we in plaats daarvan voortmaken met 'west'.

Die boodschap gaven de lijsttrekkers van de zes partijen in koor, tijdens het tweede verkiezingsdebat van de Barneveldse Krant en de gemeente Barneveld, gehouden in dorpshuis 't Trefpunt in Voorthuizen. De politieke voormannen en -vrouwen reageerden hiermee afwijzend op de stelling 'de westelijke omleiding om Voorthuizen moet alsnog de prullenbak in'. ,,Stop met deze politieke discussie en laat de shovels hun werk doen", begon lijsttrekker Henk Smit (CDA). ,,Het is jammer dat het zo gelopen is en dat de provincie uiteindelijk koos voor west, terwijl de gemeente en het dorp een duidelijke voorkeur uitspraken voor oost, maar het is niet anders. We staan nu aan de vooravond van aanleg van de weg. Gaan we deze discussie toch weer openbreken, dan heb je kans op nog weer tien tot vijftien jaar procedureel geharrewar."

Daarmee gaf hij in grote lijnen direct de gevoelens bij de andere lijsttrekkers weer. ,,Geen sprake van dat 'west' alsnog de prullenbak in gaat", reageerde Jan Willem van den Born (VVD) fel. ,,Dit is de tijd van knopen doorhakken en zorgen dat er zo snel mogelijk een rondweg is, in het belang van het dorpscentrum van Voorthuizen. Bewoners trillen 's nachts uit hun bed door voorbijrijdende vrachtwagens van Struik, zo weet ik uit eigen ervaring. En als het dorp een keer een evenement houdt, kan de Hoofdstraat niet eens afgesloten worden. We gaan voor west en blijven voor west."

,,Laten we nu eieren voor ons geld kiezen", zei Monique Rosbergen (Pro'98). ,,Want de kans is ook nog aanwezig dat de provincie zegt 'zoek het dan zelf maar lekker uit', dan zijn we nog verder van huis." Daar stak Heimen Schuring (ChristenUnie) in zijn betoog op in. ,,In deze fase om een oostelijke variant vragen, is eigenlijk vragen om geen rondweg. En regel dan meteen dat trekkers op de rondweg mogen en dat het centrum van Voorthuizen een dertig-kilometerzone wordt." Koos van der Tang (SGP): ,,Het geld is nu beschikbaar voor 'west', dus de schop moet de grond in. En regeren is vooruitzien; wie weet kunnen we in de toekomst alsnog ook de oostelijke variant aanleggen."

Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief): ,,Het is jammer, want ik had ook liever 'oost' gezien, maar we kunnen er niet meer omheen. Langer uitstel van de westelijke rondweg zou een enorme klap op economisch gebied betekenen." Wel wilde de 'nieuwkomer' in de politieke arena weten of de gemeenteraad in een eerder stadium wellicht steken heeft laten vallen waardoor het geluid 'oost' wellicht niet goed doordrong bij de provincie.

Rosbergen reageerde daar aangevallen op: ,,Wat hadden we dan anders kunnen doen? Ik herinner me nog een bijeenkomst in Edda Huzid destijds, waarbij honderd procent van de zaal om 'oost' riep, maar het werd 'west'." Van den Wildenberg: ,,Wellicht hebben we toch niet goed ons geluid laten horen toen."

Een groep bewoners uit Voorthuizen, verenigd in stichting ''Houd Voorthuizen West Groen' gaf eerder in deze krant aan dat een studie van bureau Maris uit Zeewolde aantoont dat de westelijke omleiding voor problemen zorgt op met name de Baron van Nagellstraat als grote bottleneck. ,,Dat is een hypothetische discussie", zei Smit. ,,Wat mij betreft leggen we 'west' aan. Mochten zich toch problemen voordoen, dan moeten we naar oplossingen zoeken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie