Vragen Pro'98 over bestrijding mensenhandel in Barneveld

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - De politieke partij Pro'98 heeft burgemeester en wethouders van Barneveld in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd over het beleid voor bestrijding van mensenhandel en prostitutie in de gemeente.

Aanleiding is het interview in de Barneveldse Krant van afgelopen zaterdag met Luuk Esser, jurist-onderzoeker voor de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Esser noemt in dat verhaal onder meer naar illegale prostitutie in 2013 vanuit een woning in Voorthuizen. Drie verdachten zijn in die zaak veroordeeld voor het uitbuiten van een minderjarige Roemeense. Esser concludeert dat het onbreken van prostitutie- en mensenhandelbeleid toezicht en handhaving bemoeilijken.

Pro'98 wil van het college weten of de constatering juist is dat prostitutiebeleid in Barneveld ontbreekt. ,,Zo nee, is het huidge beleid dan onvoldoende gedetailleerd of gespecificeerd om te kunnen handhaven op niet-vergunde en niet-locatiegebonden prostitutie? En is op het basis van artikel 90 van de algemene plaatselijke verordening (APV) mogelijk om te handhaven op signalen van mensenhnadel, zoals dwang, minderjarigheid en illegaliteit?'', schrijft raadslid Arjen Korevaar.

,,De kernboodschap in het interview met Esser is dat gemeenten de spil zijn in de aanpak van het ernstige misdrijf mensenhandel'', vervolgt hij. ,,Bent u het eens met de stelling dat de ernst van dit delict vraagt om een positieve verplichting van de gemeente Barneveld om specifiek mensenhandelbeleid te formuleren?''

Korevaar vraagt verder of er beleid bestaat binnen de gemeente Barneveld om mensenhandel aan te pakken. ,,Zo nee, bent u dan bereid om stappen te ondernemen om mensenhandelbeleid op te zetten en op te nemen in de APV. En zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om dit misdrijf op gemeentelijk niveau te bestrijden?''

Foto: Oud-Barnevelder Luuk Esser, jurist-onderzoeker voor de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie