CDA: 'Nú helderheid over effect huurverhoging Barneveld'

25 februari 2014 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De financiële positie van huurders van sociale huurwoningen is door het college nog steeds niet in beeld gebracht. Dat constateert de Barneveldse CDA-fractie, die opheldering eist over een eerder toegezegd onderzoek.

Dat zegt raadslid Arjan Westerneng, die hierover inmiddels vragen heeft gesteld richting het college van burgemeester en wethouders. In juni vorig jaar zegde het college toe de effecten van de laatste huurverhoging op huishoudens met een laag inkomen in beeld te brengen, nadat een raadsmeerderheid daarom vroeg. ,,Ik stoor me eraan dat we hierover tot nu toe nog steeds niets gehoord hebben", zegt Westerneng. ,,Zo moeilijk kan zo'n onderzoek toch niet zijn?"

Westerneng vindt dat die duidelijkheid er nu snel moet komen. Andere vergelijkbare landelijke onderzoeken die in opdracht van de Woonbond zijn uitgevoerd, wijzen op toenemende betalingsproblemen bij huurders. ,,We maken ons echt zorgen, zeker omdat vanaf 1 juli de huren opnieuw omhoog gaan. Hebben we de resultaten van dat onderzoek in de hand, dan kunnen we met elkaar praten over eventuele maatregelen zoals compensatie voor lagere inkomensgroepen of snellere verduurzaming van de woningen, waardoor de energiekosten dalen."

Ook Huurdersvereniging Barneveld uitte eerder in deze krant haar zorgen over de verhoogde huurprijzen. ,,Ook wij willen nu zo snel mogelijk duidelijkheid, het is vreemd dat het zo lang duurt", zegt voorzitter Ad van der Woude. Hij zit aan tafel met Woningstichting Barneveld als het gaat om de komende huurverhoging, die per 1 juli ingaat. ,,Daar is nog geen besluit over genomen, dus ik ga hier nog niet over percentages praten, maar het voorstel van de woningstichting vonden wij in ieder geval te hoog." Daar komt bij dat de huurdersvereniging twijfels heeft over de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

,,Die heeft als bij-effect dat de stichting inzage krijgt in de inkomens van de huurders, wij noemen dat dan ook een 'gluurverhoging', waarmee we het aspect privacy willen aanstippen."

De CDA-zorgen betreffen niet alleen de financiële positie van de sociale huurders, maar ook de kansen voor deze groep op de woningmarkt. ,,Op basis van de recente woningbouwplannen concluderen we dat het aantal nog te realiseren sociale huurwoningen de komende drie jaar terugloopt tot 13,6 procent. Daar komt bij dat Woningstichting Barneveld ook de komende tijd woningen wil verkopen. Naast plannen voor sloop leidt dat tot een nog lagere toename van het aantal sociale huurwoningen de komende jaren. Daarom willen we nu een helder overzicht van aantallen te bouwen, te verkopen en te slopen sociale huurwoningen."

Woningstichting Barneveld gaf onlangs in deze krant aan juist vanwege financiële meevallers de komende tijd jaarlijks tachtig nieuwe sociale huurwoningen te kunnen realiseren, een verdubbeling van eerdere prognoses. Er blijven voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar, stelt de woningstichting, gezien haar doelstelling om voor negentig procent van alle huurwoningen een huurprijs van maximaal 600 euro per maand aan te houden. Van de momenteel 5500 ingeschreven woningzoekenden zouden daarnaast momenteel 1300 actief een woning zoeken.

Het verkopen van woningen zou daarnaast volgens de woningstichting niet alleen een financieel positief effect voor de stichting opleveren, maar ook kansen voor mensen met een middeninkomen, die nu te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar tegelijkertijd moeite hebben een hypotheek te krijgen.

Westerneng: ,,Dat is op zich een goede ontwikkeling. We zijn dan ook niet tegen de verkoop van huurwoningen, onze zorgen gaan met name over de positie van de lagere sociale inkomengroep." In eerdere vragen over de woningmarkt binnen deze sector stelde het CDA voor de gemeente weer een regierol te geven om zelf woningen te bouwen of particulieren aan te sporen dat te doen. ,,Ook daar hebben we overigens nog geen reactie op ontvangen van het college", zegt Westerneng.

In een eerste reactie meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel de beantwoording van het college op de nu gestelde vragen van het CDA af te wachten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie