'Siervuurwerk populairder dan ooit'

30 december 2013 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD/VOORTHUIZEN/KOOTWIJKERBROEK - Luxe siervuurwerk is populairder dan ooit. Dat bleek vanmorgen uit een rondgang langs enkele verkooppunten in de regio Barneveld. Het vuurwerk is sinds zaterdag verkrijgbaar.

,,Ik verkoop vooral veel siervuurwerk'', zegt Hans van de Kamp van Van de Kamp Wooninrichting in Voorthuizen. ,,Het gaat dan om verzamelpakketten, maar ook losse grote potten van soms 150 euro. Je hebt wel eens buurten die samen geld inleggen om groot vuurwerk te kopen. Dat doet niet onder voor wat ik met Koningsdag afsteek."

Ook Edy Vonk van E. Vonk Tweewielers in Barneveld herkent deze trend. ,,De vraag naar mooi siervuurwerk neemt toe. Mensen gaan voor kwaliteitspotten." Volgens Christiaan Doppenberg van De Schuur in Kootwijkerbroek gaat dit ten koste van een andere klassieker. ,,De vuurpijlen doen het minder. Mensen kopen meer sierpotten, 'cakes' en 'waaiers'. Die hebben meer effect."

Vonk constateert nog een andere trend dit jaar. ,,De voorverkoop via internet is aanzienlijk gestegen. De bestellingen via folders bleven achter. Die tijd lijkt te zijn geweest."

Over de verkoop klagen de heren niet. ,,Het valt niet tegen", zegt Doppenberg. ,,Zaterdag liep het lekker door. Toch wil ik eerst de verkoopdagen gehad hebben voor ik een inschatting maak."

Net als op andere plekken in Nederland was het bij ons zaterdagmorgen rustig, zegt Van de Kamp. ,,Maar later trok het aan. Nu zie je weer dat er ook 's ochtends veel mensen komen. Het komt volgens mij wat trager op gang, omdat het nog warm weer is. Mensen zijn nog niet helemaal in de stemming. Er zat ook een zondag tussen, waardoor het kopen uitgesteld wordt."

,,De echte verkoop moet nog komen", zegt Doppenberg. ,,De laatste dag gaat het storm lopen." ,,Het wordt dan een gekkenhuis", beaamt Van de Kamp.

,,De uiteindelijke verkoop blijft hetzelfde", zegt Vonk. ,,Misschien is er een kleine plus. Je merkt dat de crisis geen rol speelt in de verkoop".

Van de Kamp verwacht dat hij net zoveel verkoopt als vorig jaar. ,,Ik durf het nog niet precies te zeggen, maar ik zie nog geen echte stijging."

Erik Runhaar uit Voorthuizen vertelt in de winkel van Van de Kamp dat zijn voorkeur uitgaat naar siervuurwerk. ,,Dat is leuk voor mijn jongens. Ik geef iets meer uit dan vorig jaar. Het vuurwerk is duurder geworden." ,,We hebben ook wel meer gekocht", zeggen zijn zoontjes Erjan en Matthijs (11). Hun vader knikt: ,,Dat klopt, maar dan vooral fonteinen en mooie sierpijlen."

Barnevelder Robert Surquin en zijn zonen Ramon (19) en René (15) hebben hun vuurwerk bij Vonk gehaald. ,,We hebben alleen siervuurwerk en één, hopelijk, flinke knal. We hebben elk jaar wel veel siervuurwerk. Ik heb dit jaar minder aan vuurwerk gespendeerd, omdat de prijzen zijn gestegen."

Hans van de Kamp benadrukt dat zijn klanten verantwoordelijk met vuurwerk moeten omgaan. ,,Vuurwerk is mooi, maar het is nog steeds geen speelgoed."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie