'Nieuw dorpshart voor Garderen'

28 december 2013 om 00:00 Voorpagina

GARDEREN - Plaatselijk Belang Garderen en verschillende Garderense verenigingen lanceren een ambitieus toekomstplan voor het dorp, met een nieuw cultureel en sportief dorpshart. ,,Door alles bij elkaar te brengen, kun je functies beter op elkaar aansluiten."

Door Wouter van Dijk

Dat zegt voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang Garderen. Binnen de commissie 'Garderen Vooruit' wordt al enige tijd nagedacht over de toekomst van het verouderde dorpshuis De Koepel aan de Putterweg. Eerder werd al duidelijk dat de wens leeft voor een nieuw dorpscentrum aan de Koningsweg. ,,Vanuit die visie zijn we als commissie verder gaan denken over het gebruik van een multifunctioneel centrum, met sportzaal", zegt Van Krevel. ,,Verhuizen we op termijn sportpark De Westeneng, het terrein waar voetbalvereniging Veluwse Boys speelt, ook hiernaartoe, dan biedt dat veel perspectieven", denkt hij. ,,Omdat de beoogde locatie aan de Koningsweg aan de rand van het dorp ligt, is er nabij voldoende ruimte voor onder meer de voetbalvereniging. De voorzitter van de vereniging zelf ziet ook wel wat in dit plan", aldus Van Krevel.

Ook leerlingen van de Prins Bernhardschool, ongeveer 150 meter verderop, en verschillende verenigingen kunnen gebruikmaken van het nieuwe dorpscentrum, denkt Van Krevel. ,,Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook goed werken met vrijwilligers in de kantine. Op deze plek valt ook te denken aan bijvoorbeeld naschoolse opvang, een fitnessruimte, repetitieruimte voor muziekverenigingen en bijvoorbeeld een toneelzaal voor culturele activiteiten. Door alles bij elkaar te brengen vergroot je de levensvatbaarheid."

Het idee komt naar eigen zeggen voort uit een soortgelijke ontwikkeling in Lunteren.

Het is volgens Van Krevel een toekomstvisie voor over tien tot vijftien jaar, als het nieuwe dorpshuis al op de nieuwe locatie staat. ,,Waarmee we vooral willen laten zien dat we als dorp niet moeten stilstaan, maar anticiperen op ontwikkelingen op de lange termijn."

De beoogde locatie voor het nieuwe dorpscentrum aan de Koningsweg, vlakbij ruitershop Heeja, kwam in juli van dit jaar naar voren uit een enquête die Plaatselijk Belang onder inwoners van het dorp hield. De gemeente Barneveld heeft er nog geen besluit over genomen. Wel zijn er in het najaar gesprekken gevoerd met alle verenigingen en partijen die gebruikmaken van de huidige Koepel om alle wensen te inventariseren, zo meldde wethouder Gerrit Tijmensen eerder. Qua exploitatie is het idee dat in een eigen beheersvorm te doen, net als bij het kulturhus in Kootwijkerbroek.

Voor de gymzaal heeft de gemeente in 2016 een bedrag gereserveerd in de begroting. Eerder is al gemeld dat de nieuwe coalitie, die na de gemeenteraadsverkiezingen in maart aantreedt, zich buigt over het nieuwe dorpscentrum en er op een later moment een besluit over neemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie