'Bezoek koningin aan Veenendaal kostte twee miljoen'

14 september 2012 om 00:00 Achtergrond

VEENENDAAL - Eén miljoen euro zou het bezoek van de koninklijke familie op Koninginnedag Veenendaal hebben gekost. Dat bedrag wordt steeds genoemd, ook door de meeste fractiewoordvoerders tijdens de vergadering van een gemeenteraadscommissie dezer dagen. Maar Nermina Kundic (D66) zei het maar eens helder en duidelijk. ,,Een fantastische dag voor twee miljoen.’’

Bij de materiële kosten van bijna één miljoen moet nog eens ruim één miljoen worden opgeteld. Dat zijn de 13.639 uren die ambtenaren bezig zijn geweest met de voorbereiding. Samen dus twee miljoen euro. Maar dan heb je ook wat, was de algemene teneur van de opmerkingen.

Het was een mooi feestje, daar was met uitzondering van GroenLinks iedereen het wel over eens. De collegepartijen lieten het hier bij, de oppositie niet. Immers, wanneer een feestje twee miljoen kost mag je best eens kijken of het allemaal naar wens is geweest. Zeker in een tijd dat de broekriem steeds verder moet worden aangehaald.

Er is een evaluatie van burgemeester en wethouders van de speciale viering van Koninginnedag dit jaar. ,,We zijn binnen de financiële kaders gebleven en daar was mij ook veel aan gelegen’’, zegt burgemeester Ties Elzenga. Voor Koninginnedag had de gemeenteraad een budget van 950.000 euro beschikbaar gesteld. Uit de evaluatie blijkt dat na aftrek van de materiële kosten van 778.000 euro en externe personeelskosten van 167.100 euro er een klein positief resultaat overblijft van bijna 5000 euro. Nog niet alle rekeningen zijn betaald. De provincie leverde een bijdrage in de organisatiekosten van 225.000 euro. Derhalve kostte Koninginnedag, met de komst van de Koninklijke familie, de gemeente Veenendaal 725.000 euro.

Er is het een en ander aan ambtelijke werkzaamheden blijven liggen, zoals de cultuurnota, herziening van het horecabeleid en de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid. Begroot was volgens de burgemeester ruim tienduizend ambtelijke uren aan voorbereiding, dat is uitgekomen op 9395 uur. Er was een projectgroep van tien mensen vrijgesteld. Veertienhonderd vrijwilligers hebben een bijdrage aan deze dag geleverd.

Lees het complete verhaal in de Barneveldse Krant van vrijdag 14 september 2012

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie