Afbeelding
Foto: Jan Pit/BDU

Bestuur Lucasparochie: 'We konden niet hele waarheid vertellen'

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD/ACHTERVELD - Het bestuur van de rooms-katholieke Sint Lucasparochie (onder meer Barneveld/Voorthuizen en Achterveld) is niet gelukkig met de gang van zaken de afgelopen dagen rond het op non-actief stellen van pastoor Bert Sturkenboom. Dat zegt het bestuur in een verklaring voor de 'locatieraden' en pastoraatsgroepen van de plaatselijke geloofsgemeenschappen.

Pastoor Sturkenboom wordt beschuldigd van seksueel ongewenste handelingen in de jaren '70 en '80 in de parochie in Driebergen waar hij toen werkzaam was. Het bestuur spreekt van een ,,spagaat'' als gevolg van een afspraak met het aartsbisdom Utrecht dat alleen gemeld zou worden dat er bij het bisdom een klacht was binnengekomen over Sturkenboom, zonder aan te geven waar die klacht vandaan kwam en wat de aard van de klacht was. Het pastoresteam van de parochie was inhoudelijk ook niet op de hoogte van de klacht en vooral aan een overleg met de locatieraden en de pastoraatsgroepen hield het bestuur ,,gemengde gevoelens'' over. ,,Je collega-vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het vitaal houden van de locaties (de plaatselijke geloofsgemeenschappen, red.) kon je niet de hele waarheid vertellen.''

Het steekt het parochiebestuur dat woordvoerder mr. Hans Zuijdwijk van het bisdom gisteren ondanks de gemaakte afspraak, zonder dat het parochiebestuur noch het pastoresteam werd ingelicht, bevestigde dat de klachten over pastoor Sturkenboom seksuele handelingen betreffen. Voor het bestuur is dat aanleiding geweest nu ook openheid van zaken te geven. Woensdag 14 december ontving het bestuur een email waarin melding gemaakt werd van seksueel ongewenste handelingen door pastoor Sturkenboom. Die klacht is een week later aan het bisdom doorgegeven. Het is het parochiebestuur onduidelijk van wie een tweede bij het bisdom binnengekomen klacht afkomstig is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie