'Pluimveehouders raken gewend aan afschermplicht'

25 december 2007 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - De afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee zal enkele maanden gelden, denkt voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. ,,Ik verwacht dat de pluimveehouders hier gehoor aan geven, we raken er inmiddels aan gewend.”

Sinds vrijdagmiddag 21 december 17.00 uur geldt in Nederland opnieuw een afschermplicht. Wegens uitbraken van het vogelgriepvirus H5N1 in Polen en Duitsland heeft minister Gerda Verburg van Landbouw deze maatregel afgekondigd.

Hiermee wil ze voorkomen dat het virus zich ook in Nederland verspreidt. ,,Het is de zoveelste keer dat de ziekte dichtbij komt”, reageert Wolleswinkel. ,,Inmiddels is de systematiek die dan in werking wordt gezet zo bekend bij de pluimveehouders, dat dit snel en zonder paniek kan worden ingevoerd.”

De eerste weken heeft de afschermplicht voor pluimveehouders geen economische gevolgen. ,,Pas na twaalf weken wordt het lastig voor ondernemers met kippen in de vrije uitloop. Na die periode mogen zij hun vrije uitloopeieren alleen nog als scharreleieren verkopen, daarmee verliezen ze ruim één cent per ei aan inkomsten. Dat verlies moet beschouwd worden als eigen bedrijfsrisico.”

In juli gold voor het laatst een afschermplicht. ,,We weten nu dat het virus zich ook buiten het trekseizoen van vogels en tijdens periodes van vorst verspreidt, dus je kunt al bijna spreken van een constante factor’’, constateert Wolleswinkel. ,,Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel pluimveehouders zoeken naar alternatieven door nieuwe stallen te ontwikkelen met een verdekte uitloopren. Is er dreiging van het virus, dan kan het dak dicht.”

Kippenziekte ILT

Vrijdag meldde Wolleswinkel in deze krant dat ook de kippenziekte ILT zich in Barneveld manifesteert, na een uitbraak bij een vleeskuikenbedrijf.

,,Deze ziekte vormt alleen een bedreiging voor vleeskuikenbedrijven, omdat daar kuikens tot tien weken oud niet worden ingeënt’’, licht de voorzitter toe. ,,Het risico dat de ziekte zich in Barneveld verspreidt is niet groot, aangezien de meeste pluimveebedrijven legkippen hebben.”

Om deze ziekte, die al dertig jaar niet meer voorkwam, goed te kunnen bestrijden is het volgens Wolleswinkel noodzakelijk om vleeskuikens op jongere leeftijd te vaccineren. ,,De periode dat ze vatbaar zijn voor de ziekte wordt dan verkleind.”

De ziekte ILT kan zich over korte afstanden door de lucht en door direct contact verspreiden en is ongevaarlijk voor de mens. ILT heerst al een tijdje in Brabant en Zuid-Limburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie