Fiets repareren voor taart

21 april 2007 om 00:00 Nieuws

Een moderne manier van ruilen is de bedoeling van het netwerk. ,,Niet: ‘Ik doe iets voor jou en jij doet iets voor mij’, maar veel breder: ‘Ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander en die ander doet weer iets voor mij’. Er komt geen cent aan te pas’’, zeggen de mede-initiatiefnemers Margriet Soer en Gerard van Lanen.

BARNEVELD - Jan repareert de fiets van Marja. Marja geeft computerles aan Tess en Jan vraagt op zijn beurt Els een taart voor hem te bakken. Zo worden vanaf 1 oktober diensten en goederen uitgewisseld in de Ruilkring Barneveld.

Het idee voor de ruilkring is ontstaan binnen het diaconaal netwerk van vier Barneveldse kerken: de hervormde Immanuëlkerk, de gereformeerde Bethelkerk, de rooms-katholieke Catharinaparochie en sinds enige tijd de gereformeerde kerk vrijgemaakt Barneveld/Voorthuizen (De Burcht). In het netwerk kunnen echter alle inwoners van de gemeente Barneveld en ook geïnteresseerden uit naburige plaatsen deelnemen. De Ruilkring Barneveld is er voor iedereen, aldus Soer en Van Lanen. ,,En het simpelste wat iemand heeft, kan geruild worden.’’

De ruilkring, per slot van rekening Barnevelds, werkt met ‘veertjes’ als ruileenheid. Van Lanen: ,,Iemand van Ruilkring Barneveld repareert jouw fiets. Dat duurt een half uur. De verhouding is vijftien veertjes per uur arbeid. Dat kost je dus zeveneneenhalve euro aan veertjes. Die veertjes bestaan uitsluitend op papier. Je betaalt met een cheque en je ontvangt een cheque als je een dienst levert.’’ >>>

>>> Lees voor meer informatie over de achtergronden en de werkwijze van de Ruilkring Barneveld de pagina’s 18 en 19 van de Weekendbijlage van de Barneveldse Krant van zaterdag 21 april 2007. Abonnees kunnen de krant via deze website lezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie