Op doordeweekse dagen is het Voorthuizense centrum overdag nagenoeg uitgestorven.
Op doordeweekse dagen is het Voorthuizense centrum overdag nagenoeg uitgestorven. Pauw Media

‘Het centrum van Voorthuizen bruist niet meer’

27 oktober 2020 om 14:19 Corona

VOORTHUIZEN De gevolgen van het coronavirus voor de Voorthuizense maatschappij zijn momenteel goed terug te zien in het straatbeeld in het nagenoeg lege centrum. Geen terrassen, geen activiteiten, geen winkelende consumenten. ,,Het centrum van Voorthuizen is op dit moment dood”, windt interim-voorzitter René Hogeweg er geen doekjes om.

Voorthuizen is normaal gesproken een bruisend dorp, maar corona zuigt het leven er momenteel uit. ,,Dat ontbreekt nu echt. Het is een confronterende ervaring als je er nu doorheen fietst. Normaal is er altijd wel iets te doen, nu blijven de activiteiten beperkt tot de zaterdagmarkt. Daar en bij de supermarkten beweegt het nog een beetje, maar verder niet. Dat doet pijn.”

BEGRIP De oorzaak van het feit dat het centrum doordeweeks zo akelig stil en leeg blijft, moge duidelijk zijn: het al weken oplaaiende coronavirus. De afgelopen zeven weken noteerde het RIVM in totaal 232 positief geteste inwoners van de gemeente Barneveld. ,,In zekere zin is het daarom goed dat het zo rustig is in het dorp. Mensen houden zich aan de maatregelen en blijven thuis”, zegt Hogeweg. ,,We moeten van het virus af, en wel zo snel mogelijk. Ik heb alle begrip voor de maatregelen, ook voor de hekken die in het centrum op strategische plekken zijn geplaatst om bezoekers erop te wijzen om afstand te houden. Die geven geen mooi gezicht, maar dat is het lege horecaplein momenteel überhaupt al niet. Dus die hekken maken dan niet veel meer uit.”

KWIJTSCHELDING Voor de middenstanders in het dorp is de situatie dramatisch, weet Hogeweg. Na een grotendeels in het water gevallen voorjaar, lopen zij nu opnieuw omzet mis. Tussen de twee coronagolven door vroeg het Plaatselijk Belang-bestuur aandacht voor hun penibele positie bij de politiek in Barneveld. De brief die het hierover stuurde, wordt dinsdagavond behandeld in de commissie Grondgebied van de gemeente. Hierin vraagt het bestuur om alle mogelijkheden te onderzoeken voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten voor ondernemers in Voorthuizen. Het college reageerde al eerder dat een generieke kwijtschelding wettelijk niet mogelijk is, vanwege het zogenoemde ‘gelijkheidsbeginsel’. Hogeweg vestigt zijn hoop nu op de gemeenteraad. ,,De gemeente heeft de betaling van bepaalde belastingen voor ondernemers in het voorjaar uitgesteld naar het najaar. Dat is leuk, maar ze moeten die uiteindelijk toch betalen. En die financiële armslag hebben ze nu gewoon niet.”

EXTRA UITKERING De gemeente moet íets doen, anders vallen mooie bedrijven straks om, aldus de interim-voorzitter. ,,Waar een wil is, is een weg. Onlangs werd duidelijk dat de rijksoverheid met een eenmalige extra uitkering van 2500 euro komt voor horecabedrijven. Het kan dus wel. Ik heb de nieuwe begroting van de gemeente Barneveld gezien. Zij heeft haar financiën redelijk op orde, als ik het zo zeggen mag. Dus wie weet is er nog financiële ruimte. We vragen de nodige creativiteit van ons gemeentebestuur.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie