Grote Canadese populier moet verdwijnen.
Grote Canadese populier moet verdwijnen. Bram van den Heuvel

Petitie voor behoud karakteristieke populier in Barneveld

26 oktober 2020 om 08:21 Natuur en milieu

BARNEVELD Bewoners van de Staatsliedenbuurt in Barneveld zijn een online petitie gestart, om te voorkomen dat de markante Canadese populier aan de Hugo de Grootlaan wordt gekapt. Maandagochtend was deze petitie 130 keer ondertekend.

,,Dit is een gezichtsbepalende boom in de buurt. Van ver kun je de boom zien en het ruisen van de bladeren horen”, schrijven de initiatiefnemers. ,,De vogels, flora en fauna is in en om de boom volop aanwezig. Als buurt zijn wij hier zuinig op. Wij pleiten voor behoud en onderhoud in plaats van kap.”

De gemeente Barneveld heeft een kapvergunning aangevraagd, omdat uit onderzoek was gebleken dat de zeventig jaar oude boom gevaarlijk zou zijn. Dit onderzoek was uitgevoerd na de stevige storm in augustus van dit jaar. In een brief aan het Barneveldse college van burgemeester en wethouders schrijven de bewoners ‘bijzonder verontwaardigd, verdrietig en heel boos’ te zijn over het voornemen tot kap. In hun ogen is de boom niet goed onderhouden en er is sprake van een ‘kaalslag’ in hun buurt. Ook laten ze weten verbaasd te zijn, daar de gemeente eerder dit jaar nog formeel liet weten de boom te willen behouden. Dit gebeurde bij de behandeling van het bestemmingsplan, dat nodig is voor de renovatie van de Emmaüskerk aan de Groen van Prinstererlaan.

WASLIJST De bewoners stellen een flinke waslijst aan vragen aan het college, zoals ‘wanneer is er voor het laatst onderhoud gepleegd?’, ‘waar heeft dit onderhoud uit bestaan?’, ‘is het onderzoek wel gedaan door een bomenexpert?’, ‘hoeveel bomen zijn er in het dorp omgewaaid (bij de laatste storm in augustus, red.)?’, ‘hoe groot was de materiële schade?’ De bewoners bevestigen dat er bij de augustusstorm een tak was afgebroken van de populier, maar dat de rommel eenvoudig kon worden opgeruimd. ,,Er was totaal geen schade, en toch is dat een reden voor de gemeente de boom maar te kappen?” De bewoners zijn verder niet te spreken over de manier waarop de gemeente de mededeling aan de bewoners communiceerde. Ze stellen dat slechts elf van de in totaal 37 huishoudens die nabij de boom wonen een brief hebben ontvangen, waarin de aankondiging van de kap is medegedeeld.

TAKBREUK De gemeente Barneveld heeft inmiddels het onderzoeksrapport van Boomadvies Nederland op haar website geplaatst, om uit te leggen waarom tot kap wordt overgegaan. De conclusie van de onderzoekers luidde dat er geen risico is op stambreuk, maar dat er als gevolg van ‘mechanische overbelasting’ sprake is van een risico op takbreuk. ,,Veiligheid voor onze inwoners staat altijd voorop”, aldus de gemeente. Er wordt inmiddels nagedacht over wat er met het hout van de populier moet gebeuren. ,,We willen kijken of we met Ons Bedrijf (stichting voor begeleid werken, red.) iets blijvends kunnen maken van het hout. Bijvoorbeeld boekenkistjes of een bankje in de straat.” 

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie