Afbeelding
vanuffelen

Opinie: Valleilijn doortrekken naar Apeldoorn, is dat reëel?

31 juli 2020 om 09:04 Opinie

Afgelopen woensdag las ik in deze krant het unieke idee om de Valleilijn door te trekken naar Apeldoorn. Waarschijnlijk goed bedoeld als alternatief voor een halte op de grote lijn tussen Amersfoort en Apeldoorn, die maar niet van de grond komt. 

Nieuwsgierig, maar ook realistisch, ben ik op Google Earth naar de situatie bij station Barneveld Noord gaan kijken en heb ik een paar opties op papier gezet die volgens mij de enige mogelijkheden zouden kunnen zijn. Eveneens op het internet ontdek ik dat een bocht of boog in de spoorlijn een bochtstraal van minstens 400 meter moet hebben bij snelverkeer en minimaal 190 meter bij treinverkeer tot 40 kilometer per uur. 

Nu is deze laatste vereiste volgens mij toepasselijk bij een eventuele aftakking op deze plek, omdat het een stoptrein betreft die net vertrekt of stopt bij station Barneveld Noord. Dus uitgaande van een bochtstraal van 190 meter en het vermijden van onnodig geslinger, zie ik als leek drie opties, die ik heb ingetekend. 

Er zou nog een vierde mogelijkheid te bedenken zijn, waarbij al eerder op de huidige lijn een aftakking rechtsom wordt gemaakt, maar dan gaan er meerdere bedrijven en woningen sneuvelen en moet er waarschijnlijk een tweede tunnel worden aangelegd. Ook zou deze variant veel afsnoepen van het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Zuid en zou er een woonwijkje geïsoleerd komen te liggen. 

Zeker is dat bij elke getekende optie het station Barneveld Noord moet worden verplaatst in zuidelijke richting, net voor de splitsing van de sporen. Reizigers die hun auto hebben gestald in het Transferium zullen dus verder moeten lopen. 

Voordat er discussies losbarsten, zou ik van de ideeënmaker en eventuele deskundigen willen weten of de opties kloppen en letterlijk niet te kort door de bocht zijn. En of ze überhaupt wel reëel zijn. Reacties zijn welkom via mailadres uffelenjan@gmail.com..

Jan van Ufffelen, Barneveld

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie