Bij café Het Smulhuis in Garderen is vorig jaar zomer een nieuwe AED geplaatst.
Bij café Het Smulhuis in Garderen is vorig jaar zomer een nieuwe AED geplaatst. Mark Waaijenberg

Nog AED-apparaten gewenst in Voorthuizen en Kootwijkerbroek

7 juli 2020 om 08:52 Zorg

VOORTHUIZEN/KOOTWIJKERBROEK Om het AED-netwerk in de gemeente Barneveld dekkend te krijgen, zijn er nog defibrillatoren nodig in Kootwijkerbroek en Voorthuizen. De SGP-fractie stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders, om ervoor te zorgen dat daar voldoende dekking wordt bereikt.

Jannes Bijlsma

Op de website van het landelijk oproepsysteem voor reanimatie, HartslagNu, blijkt dat de gemeente Barneveld vrijwel geheel gedekt is met automatische externe defibrillatoren (AED): draagbare toestellen die worden gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Er zijn twee hotspots over waar zo'n 'hartstarter' nog gewenst is: de omgeving van de Brugveenseweg in Voorthuizen en de Kosterijweg in Kootwijkerbroek. Vuistregel hierbij is dat een AED in principe een gebied van 500 meter rondom bedient.

De Barneveldse SGP-fractie zou graag zien dat deze plekken ook een defibrillator krijgen. Raadslid Arend Flier vraagt of college van b. en w. bereid is om het AED-netwerk in de gemeente dekkend te krijgen. Ook wil hij weten of er voldoende burgerhulpverleners inzetbaar zijn in de betreffende gebieden, om het toestel te kunnen bedienen. En mocht dit niet het geval zijn, dan vraagt Flier het college om deze mensen te werven. ,,Het is belangrijk dat het AED netwerk dekkend is voor alle inwoners van Barneveld", aldus Flier. ,,Vooral in deze gebieden zijn de aanrijtijden soms langer dan wenselijk en kan een AED levens redden."

Vorig jaar juni nam de Barneveldse gemeenteraad al een motie aan, ingediend door de ChristenUnie, Lokaal Belang en Fliers SGP, die het college opriep een voorstel te maken om het AED-netwerk in de gemeente uit te breiden en te streven naar een zo goed mogelijke dekking over de gemeente. Dit gebeurde mede naar aanleiding van het feit dat de aanrijtijden van ambulances bij spoedritten in Voorthuizen, De Glind, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Garderen, Stroe, Terschuur en Zwartebroek onder de landelijke norm van 95 procent bleef. Het idee achter de motie was dat inwoners zelf een belangrijke en snelle bijdrage kunnen leveren, door het hanteren en inzetten van een AED.

Sinds de motie zijn er in Garderen en Kootwijk nieuwe defibrillatoren geplaatst. ,,Er is geen voorstel vanuit het college gekomen, omdat Barneveld maar heel weinig witte vlekken kent in het AED-netwerk", zegt indiener Henk Wiesenekker (ChristenUnie). ,,Door de motie is nu ook het minimumaantal deelnemers in een bepaald gebied verlaagd van 25 naar 15, wat het makkelijker maakt om een nieuwe geplaatst te krijgen. Het gaat dus de goede kant op."

Het AED-netwerk in Barneveld bestaat inmiddels ruim twaalf jaar. Ruim achthonderd hulpverleners zijn erop aangesloten en weten hoe ze de automatische externe defibrillator moeten hanteren. Om mensenlevens te redden met een AED-apparaat, is vooral snelheid van belang. De hartstarters zijn aangemeld via HartslagNu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie