Afbeelding
Wouter van Dijk

'Winkeliers in de gemeente Barneveld hebben het zwaar'

2 juli 2020 om 14:06 Economie

BARNEVELD/VOORTHUIZEN De Barneveldse en Voorthuizense middenstand heeft het zwaar. De coronatijd heeft zijn sporen nadrukkelijk nagelaten. Ondernemers houden met moeite het hoofd boven water. Zij weigeren echter de handdoek te gooien en zetten alles op alles om uit de crisis te geraken.

Wethouder Didi Dorrestijn zei het afgelopen dinsdag onomwonden: met name winkels in de gemeente Barneveld hebben het zwaar. ,,Ik sprak vorige week de eigenaar van een kledingwinkel, die aangaf dat er echt veel minder klanten de winkel in komen en er heel veel minder wordt verkocht”, sprak ze tegenover de commissie Bestuur op ernstige toon. ,,Het is de vraag wanneer het weer gaat aantrekken naar het oude niveau en hoeveel vet de winkels op de botten hebben om dit te kunnen overleven.”

Dat het met de winkeliers in het dorp wel eens beter is gegaan, erkent voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstandsvereniging (BMV) ruiterlijk. Hij wil echter vooral vooruit- en niet terugkijken, als hem wordt gevraagd naar de uitspraak van Dorrestijn. ,,Natuurlijk: er zijn ondernemers die het zwaar hebben. Daar moet je de ogen zeker niet voor sluiten. Aan de andere kant zie ik de hoeveelheid publiek in het dorp de afgelopen zes tot acht weken echt aantrekken. Ik zie echt weer lichtpuntjes. De situatie is zoals die is, daar moet je niet zielig over doen. Het is zaak om nu hard te werken om die klant terug te winnen. En daar zijn we hard mee bezig.”

Daarvoor wordt er momenteel vooral veel reclame gemaakt. Momenteel zet de BMV daarbij vooral in op de toerist in de omgeving. ,,Gelukkig zijn campings nu ook weer open. Wij proberen de bezoekers erop te attenderen dat er elke zaterdag wel iets te doen is in het dorp. Ik noem de ganzenparade, de poppenkast en vandaag openen we de modelbouwtentoonstelling. Ik rijd de afgelopen dagen langs veel campings met de posters, en gasten zijn vaak verbaasd als ze horen wat er allemaal te doen is in Barneveld. Ze denken vaak dat er door de corona heel weinig gebeurt. Afgelopen zaterdag was het echt lekker druk in het dorp.”

De pluspunten die het Barneveldse centrum heeft ten opzichte van andere winkelcentra staan ondanks de coronacrisis nog fier overeind, aldus de BMV-voorzitter. ,,Ons centrum ziet er goed uit. Het is graffitivrij, we hebben mooie horeca en goede ondernemers. De terrassen lopen weer vol. Ik zie het hier wel goed komen.”

Dit signaal geeft ook bestuurslid Anton Kooijman van de Ondernemersvereniging Voorthuizen (OVV) af. In zijn ogen heeft de lokale middenstand het dieptepunt achter zich. ,,We krabbelen weer op. In die zin denk ik dat we het wel redden met elkaar. Maar het is natuurlijk afwachten hoe het de komende tijd gaat.” Ook Kooijman ziet het publiek terugkeren naar het winkelcentrum. Dat is grotendeels te danken aan de toeristische toestroom. ,,Met name in de weekenden gaat het inmiddels weer goed. Het is ook beheersbaar. Dat is heel belangrijk. Het is dus niet zo dat het zó druk wordt dat de boel weer dicht moet. Het is gezellig druk.”

Kooijman is uitbater van een telefoonwinkel in het dorp. Hij zegt dat de Voorthuizenaren zijn winkel ook in coronatijd nog redelijk hebben weten te vinden. ,,Ik heb het wel moeten hebben van mijn eigen klanten. Van economisch leed was bij mij dan ook niet echt sprake. Maar de horeca heeft het natuurlijk wel erg lastig gehad. En als je een kledingzaak hebt zonder eigen webshop, dan was het ook niet gemakkelijk.”

De activiteiten in het Voorthuizense centrum komen ook weer langzaam op gang. Aankomend weekend zou normaal gesproken het NK Dweilorkesten plaatsvinden. Dat gaat nu niet door. ,,Maar er loopt wel de hele dag een orkest door het dorp, als een soort knipoog”, zegt Kooijman. ,,En we proberen veel met muziek te doen en hebben zo nu en dan een steltenloper. Zo houden we de reuring er wel een beetje in.”

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie