Reactie op: Napoleon zaai tweespalt

28 februari 2020 om 13:10 Maatschappelijk Deel je nieuws

Lodewijk Napoleon en Voorthuizen.

Weer een opgeklopt verhaal.

Vier groepen die het verkeerd doen:

De stichting NiVo. Deze stichting had naar draagkracht moeten zoeken voor hun plan. Niet gedaan. Waaruit bestaat hun achterban of is het eigen belang?;
Het gemeentebestuur. Vijftig % van de kosten toezeggen ook zonder na te gaan of er draagkracht is voor een standbeeld van Napoleon!;
Zeven boze dorpsgenoten. Namens wie spreken zij? Zijn zij alleen met 7 personen of zijn zij ook al een actiegroep met een grote achterban?;
De Barneveldse Krant. Met koppen als “Napoleon zaait tweespalt” gooit de krant alleen maar benzine op de discussie. Maar ja daar zijn zij een krant voor.

Mijn visie.

Lodewijk Napoleon Bonaparte werd aangesteld als koning van Holland. Door zijn broer de franse keizer Napoleon Bonaparte.

Wat heeft hij voor Voorthuizen betekent. Tijdens zijn bestuursperiode is de West-Oost verbinding enorm verbetert. Voor die tijd was het een karrespoor dat via de Hoge Boeschoterweg en via Garderen naar Apeldoorn liep. Die weg heeft later zeker aan de economische groei van Voorthuizen bijgedragen. Maar die weg was in eerste instantie bedoeld voor een snel transport van legereenheden naar het oostfront.

Het belangrijkste waarvoor Lodewijk Napoleon heeft gezorgd is de zelfstandige gemeente Voorthuizen. In de periode 1812-1818 zijn zowel Voorthuizen en Garderen zelfstandig geweest. De grenzen van Voorthuizen waren de Esvelderbeek in het zuiden en de Harderwijkerkarweg in het oosten. Franse invloed weg, zelfstandigheid weg.

En de titel van NiVo: “eerste koning van Holland”. Holland was in die periode niet zelfstandig. Een franse provincie, een kolonie, zonder echte zelfbeschikking onder de betutteling van de franse keizer. Die uiteindelijk ook ingreep omdat Lodewijk Napoleon te veel voor de Hollanders wilde doen. Dat laatste is positief, maar ik denk niet dat hiermee het erfgoed van de echte Hollandse koningen is bepaald. Koning Willem I was slecht voor het volk. Hij heeft veel gedaan om zijn eigen vermogen enorm te vergroten. Er wordt over hem geschreven: onzer zijn bewind verpaupert het volk. Als je land bezet wordt dan is de bezetter niet “jouw” koning.

En alles wat er in die periode is voor gevallen moet je ook in perspectief zien van die tijd. Europese landen hebben bij toerbeurt een grote rol gespeeld in het wereld gebeuren. En in de periodes en zeker ook nog in de latere tijden is er veel gebeurd in die koloniën wat niet door de beugel kon.

Waar gaat het nu om?

Moet er wel of geen standbeeld komen?

Als er een standbeeld moet komen dan niet van een buitenlandse vorst die hier in tijd van bezetting de baas was. Is het een idee om uit te zoeken wie er in die periode maire (burgemeester) van Voorthuizen was? (Gerjan?) Wellicht een beter idee.

Waar moet het standbeeld komen? Aan het belang dat de stichting er aan hecht moet ik al snel denken aan het Bunckmanplein. Maar daar mag het stadbeeld zeker niet komen. Het plein speelt een te belangrijke rol tijdens markten en evenementen. Het mag geen sta in de weg worden. Of tot pispaaltje voor tegenstanders worden. Wellicht op camping De Zanderij? (grapje Ab!) of in een rotonde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie