Een Canadese Sherman-tank rijdt vanuit de richting Apeldoorn het dorp Voorthuizen binnen. Links en rechts van de kanonloop zijn de hoofden van de chauffeur en een boordschutter zichtbaar.
Een Canadese Sherman-tank rijdt vanuit de richting Apeldoorn het dorp Voorthuizen binnen. Links en rechts van de kanonloop zijn de hoofden van de chauffeur en een boordschutter zichtbaar. Gemeentearchief Barneveld

Bibliotheek Barneveld zoekt bijzondere oorlogsverhalen

27 februari 2020 om 07:53 Mensen

BARNEVELD In de bibliotheek in Barneveld vindt op dinsdag 14 april het WO2-café plaats. Vanwege het feit dat de bevrijding dit jaar 75 jaar geleden plaatsvond, is de bieb op zoek naar mensen die een mooi of bijzonder persoonlijk verhaal willen vertellen over de Tweede Wereldoorlog of over de Bevrijding. Ook bijzondere voorwerpen, foto's of documenten zijn welkom.

Tijdens het café kan iedereen die dat wil zijn of haar verhaal vertellen en meegebrachte artikelen tonen en eventueel toelichten. In het café zijn ook historici en oorlogskenners aanwezig, die bepaalde gebeurtenissen uit die tijd kunnen duiden. 

Het WO2-café in de bibliotheek, aan de Nieuwstraat in Barneveld, vindt plaats op dinsdag 14 april van 12.00 tot 14.00 uur. Een gratis kaart reserveren kan vooraf via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekbarneveld.nl. De organisatie is is handen van Erfgoed Gelderland, Rijnbrink en Omroep Gelderland. De mooiste of meest bijzondere oorlogsverhalen worden opgenomen en uitgezonden. Daarnaast worden de verhalen opgeslagen op het platform MijnGelderland van Erfgoed Gelderland.

De cafés vinden de komende tijd in meerdere Gelderse bibliotheken plaats. Een compleet overzicht daarvan is te vinden op www.gelderlandherdenkt.nl/wo2-cafes.

De Voorthuizense fotograaf Arthur Weisz maakte deze groepsfoto van vriendelijk lachende Canadese militairen.
Canadese Sherman-tank ter hoogte van de Baron van Nagellstraat. Rechts is de latere garage Doornekamp zichtbaar met daarvoor een jeep.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie