Aankomst van het bevrijdingsvuur in Barneveld, vorig jaar op Bevrijdingsdag.
Aankomst van het bevrijdingsvuur in Barneveld, vorig jaar op Bevrijdingsdag. Bram van den Heuvel

75 lopers brengen bevrijdingsvuur naar Barneveld

26 februari 2020 om 09:39 Maatschappelijk

BARNEVELD Loopgroep Run2DayRunners uit Barneveld heeft plannen om dit jaar extra groot uit te pakken met het jaarlijkse bevrijdingsvuurestafette, op Bevrijdingsdag. Vanwege de viering van 75 jaar vrijheid, wil de groep die dag met minimaal 75 lopers met het bevrijdingsvuur aankomen op het Raadhuisplein. Kinderen en jongeren mogen de laatste kilometers meerennen, vanaf begraafplaats De Plantage.

Wouter van Dijk

Dat meldt Klaas Pol van de loopgroep. ,,We hebben speciaal voor deze editie al een draaiboek met een uitgebreide route klaarliggen. We willen de estafette deze keer starten met vijftien lopers. Zij leggen in estafettevorm een route af langs alle negen dorpen in de gemeente Barneveld.'' Onderweg komen er vanaf Voorthuizen steeds lopers bij.

Het bevrijdingsvuur wordt elk jaar vanuit Wageningen overgebracht naar Barneveld. De kerngroep van vijftien lopers rent vanaf Wageningen via Bennekom, Ede, Wekerom en Harskamp naar Kootwijk, waar de eerste stopplaats is ingericht. ,,Vervolgens gaat de route via de Stroese hei naar Kootwijkerbroek, Stroe en Garderen, waar de tweede stop is.''

Na die tweede stop vervolgen de renners hun weg, via Boeschoten naar Voorthuizen. Op dat moment is er een afstand van ongeveer zestig kilometer afgelegd. ,,Vanaf Voorthuizen wordt de groep aangevuld met vijf langeafstandslopers. Op een afstand van ongeveer twintig kilometer voor de finish in Barneveld komen er maximaal tien langeafstandslopers bij. Dit is bij Kruising Zelderseweg/Vrouwenweg, vlakbij buurtschap Appel. ,,Op tien kilometer voor de finish zijn we bij de kruising Hessenweg/Schoonderbekerweg bij Achterveld en komen er twintig lopers bij. Op vijf kilometer voor de finish zijn we bij de carpoolplaats bij tankstation Argos aan de Scherpenzeelseweg en komen er dertig lopers bij. Met deze 75 lopers leggen we dan de laatste kilometers af.''

Vanaf begraafplaats De Plantage mag iedereen die dat wel het laatste stuk meelopen. Kinderen en jongeren zijn ook welkom, het is dan nog twee kilometer lopen naar het Raadhuisplein. De laatste vijfhonderd meters worden afgelegd vanaf het Torenplein in Barneveld. Vanaf die plek kunnen ook de allerjongste lopers nog invoegen.

Geïnteresseerden die mee willen lopen, kunnen zich nu al aanmelden via de website run2dayrunnersbarneveld.nl, door een mail te sturen naar info@run2dayrunnersbarneveld.nl of telefonisch via 06-22200003.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie