Bert Stap, Directeur IVOB BV
Bert Stap, Directeur IVOB BV IVOB

De Specialist: 'Werkgever ken uw wettelijke plichten'

29 januari 2020 om 08:30 Nieuws

BARNEVELD Uit publicaties van het Ministerie van Sociale Zaken blijkt dat slechts een derde van de bedrijven een up-to-date Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en een Plan van Aanpak (PvA) heeft. Volgens artikel 5 van de Arbowet is ieder bedrijf verplicht schriftelijk vast te leggen welke risico's de arbeid binnen het bedrijf voor de werknemers met zich meebrengt. Dus, een actuele, up-to-date RI&E en PvA zijn verplicht. Het niet hebben hiervan is een direct beboetbaar feit.

WETSARTIKELEN Maar er zijn nog veel meer verplichtingen waaraan de werkgever moet voldoen. Volgens artikel 13 van dezelfde wet moet een werkgever zich laten bijstaan door een deskundige medewerker (ook wel preventiemedewerker genoemd). In artikel 13 lid 10 van de Arbowet mag een werkgever met minder dan 25 werknemers zelf deze rol op zich nemen. Maar wat dacht u van deze verplichting: ,,De werkgever neemt de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat arbeidsmiddelen die in de onderneming of de inrichting ter beschikking van de werknemers worden gesteld, geschikt zijn voor het uit te voeren werk of daartoe behoorlijk zijn aangepast, zodat de veiligheid en de gezondheid van de werknemers tijdens het gebruik van deze arbeidsmiddelen kunnen worden gewaarborgd."

SLAGERS EN VLEES Een veilige machine? Nu zegt u: 'Ja, zeker. Al mijn machines heb ik met een CE-markering gekocht'. Dat is inderdaad een goed uitgangspunt, maar heeft u dit ook gecontroleerd? Want men mag als fabrikant zélf de CE markering aanbrengen. Slagers die hun eigen vlees keuren, zeg maar.

De Inspectie SZW is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid en zal de komende jaren nog verder uitbreiden. Men heeft in het jaarplan voor 2020 aangegeven dat een inspecteur van de Inspectie SZW u ook preventief kan gaan bezoeken. En bij een ontbrekende RI&E en PvA mag hij direct een boete mag opleggen. Wat ze ook beloofd hebben te zullen gaan doen. Wat zullen ze dan wel niet doen bij een arbeidsongeval met een onveilige machine?

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld BV en ESV Technisch Adviesbureau BV, willen de Barneveldse bedrijven ondersteunen. Wij organiseren daarom op 14 februari om 15.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst 'Werkgever ken uw wettelijke plichten' in de Hofstee in Stroe. Laat u informeren over uw wettelijke plichten en ontmoet meteen andere bedrijven tijdens de afsluitende netwerkborrel. Voor de goede orde willen we hier aangeven dat deze bijeenkomst is voor iedere organisatie waar de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing is. Deelname is gratis, wel graag aanmelden. Aanmelden is mogelijk via ivob-opleidingen.nl/werkgever-ken-uw-wettelijke-plichten

Aangeboden door Bert Stap, Directeur IVOB BV  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie