Afbeelding
Henk van IJken

Column Dominee-effect: Lang zal ze leven!

29 januari 2020 om 08:35 hartenziel

VOORTHUIZEN Op een verjaardag zing je voor de jarige: Lang zal die leven; in de gloria; hiep, hiep hoera! Je zingt het vaak gedachteloos. Tot opeens dat woordje ‘lang’ blijft haken. Bijvoorbeeld als oma 85 jaar is geworden. Zing je dan nog steeds ‘Laaaaang zal ze leeeeven? Hoe lang is lang? Is dat wel reëel? Klopt dit lied dan nog wel?

Ik heb ontdekt dat dit bekende verjaardag lied eigenlijk een dooplied was.

Lang zul je leven in de gloria! In welke gloria? In de heerlijke nieuwe hemel én nieuwe aarde. Hoe kom je daar? Dankzij Jezus. Dus eigenlijk zing je: Lang zal oma -dankzij Hem - leven in Zijn gloria. Eeuwig leven. Dat is lang en heeft kwaliteit!

Een dooplied is tegen de naderende dood opgewassen. Onroerend hoe Kinga Bán er vóór en - dankzij de nagelaten muziek - ook na haar dood over zingt. Opnieuw geboren. Het ‘bad van de wedergeboorte’ ingaan. Met Christus sterven en met Hem opstaan. Een eeuwig lang leven voor je hebben wat niet stuk kan.

Zo bezien is je doopdag gedenken van groter levensbelang dan je verjaardag vieren. Zet die doopdag op je kalender en steek dan een doopkaars aan of kijk naar je ingelijste doopkaart met dooptekst.

Ik ben nog steeds aan het leren vaker positief aan mijn gedoopt zijn te denken. Dat deed ik vroeger te weinig. Wie zijn doop echter niet op waarde schat, is als een bedelaar die zit op een bank van goud. Als Luther door twijfels en aanvechting werd aangevallen, dan schreef hij op de muur: ‘Ik ben gedoopt’. Hij bedoelde: ‘Duivel hoepel op!’.

De belangrijkste dooptekst in de Bijbel is Romeinen 6 vers 4.

Toen prinses Juliana destijds werd gedoopt, zei de dominee: ‘Nu gaan we Juliana begraven...’ De gemeente reageerde geschokt. Te veel was men vergeten dat de doop niet een lief, schattig kinder- , familie- en kerkfeest is, maar een in-lijf-ing, een in-lichaam-ing in het lichaam, het lijf, van Christus. Mijn oude mens (beheerst door de zonde) gaat kopje onder, verdrinkt en sterft zo met Christus in zijn dood aan het kruis. Maar met de opstanding van Christus staat mijn nieuwe mens (beheerst door de Heilige Geest) op en ik ga voortaan strijden tegen de zonde. Ik ben geboeid door Jezus en dat betekent: leven in ware vrijheid. Luther sprak er lyrisch over: Je hebt de dood achter je en het léven voor je!

Wat een doeltreffende levensverzekering!

Dominee Leo Smelt, Hervormde Gemeente Voorthuizen

In de rubriek Dominee-effect schrijft iedere week een predikant over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie