Afbeelding
Ilona van Egdom

Column Dominee-Effect: De beste wensen

8 januari 2020 om 08:30 hartenziel

VOORTHUIZEN We wensen elkaar deze dagen het beste, een gelukkig nieuw jaar, heil en zegen, een gezond nieuwjaar, een liefdevol nieuwjaar, enzovoorts.

De beste wensen, het klinkt fantastisch, dat we elkaar dat wensen. En toch zit er ook iets onder wat me verontrust. In een tijd waarin we elkaar verrot schelden op sociale media, hulpverleners het werken onmogelijk maken, ons recht bijna opeisen om vuur te maken in de oudejaarsnacht, want we hebben recht op een feestje. De tijd van het korte lontje, de tijd van uitgebreide demonstraties om op te komen voor onze rechten, de tijd dat politici in het nauw zitten omdat ze het hun kiezers naar de zin moeten maken, want anders worden ze niet herkozen.

We leven in een prachtig land, waar de mensen tot de gelukkigsten in de wereld behoren, de rijksten ook. Er zijn er, ook in de Barneveldse gemeente, die het echt heel lastig hebben. En toch kunnen we zeggen, we hebben het nooit zo goed gehad. Hebben we nog wat te wensen? Is er een beste wens voor 2020?

We leven in een vrij land, een democratisch land. Democratie werkt volgens mij het best als er vrijheid van meningsuiting is, vrije pers. Daarnaast houdt de meerderheid rekening met minderheden in de keuzes voor de toekomst en voor vandaag. Een 19e eeuwse filosoof prees democratie vanwege de maatschappelijke gelijkheid voor iedereen. Hij waarschuwde ook voor schaduwzijden van democratie: vrijheid en gelijkheid kunnen op gespannen voet staan met elkaar. Een te grote vrijheid gaat ten koste van de gelijkheid, maar andersom geldt hetzelfde. Ook waarschuwde hij voor de tirannie van de meerderheid: Niet alleen kunnen minderheden zo in de verdrukking komen en hun toevlucht zoeken in geweld, ook de meerderheid zelf kan hier het slachtoffer van worden.

Blijft er wat te wensen? Voor mij is God de schepper van deze wereld en Hij gunt de mens een goed leven. Goed betekent dat ieder mens tot zijn of haar recht mag komen en dus vrijheid en gelijkheid voor iedereen. Dat vraagt van ons, dat we een manier moeten blijven zoeken om de ander ook het beste te gunnen, niet alleen toe te wensen de eerste weken van een nieuwjaar. En dat we elkaar het beste gunnen, zodat ook het beste voor ons over blijft. Dat is een hele uitdaging, maar een prachtig verlangen.

De beste wensen!

Peter Breure, Ichthuskerk Voorthuizen

In de rubriek Dominee-effect schrijft iedere week een predikant over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie