Vrijwilligers van de weidevogelgroep Barneveld-West kijken trots toe bij een kievitsnest met vier eieren.
Vrijwilligers van de weidevogelgroep Barneveld-West kijken trots toe bij een kievitsnest met vier eieren. Weidevogelwerkgroep Barneveld

Weidevogelwerkgroep Barneveld beschermt ruim 300 vogelnesten

6 december 2019 om 13:00 Natuur en milieu

BARNEVELD Het startjaar van de Weidevogelwerkgroep Barneveld 2019 gaat volgens de werkgroep de boeken in als 'een zeer succesvol jaar'. Niet alleen wat betreft het aantal deelnemende boeren (twintig) en vrijwilligers (vijftien), maar ook wat betreft het aantal beschermde nesten (meer dan driehonderd). Bij één boer zelfs meer dan 130 kievitsnesten.


De vijf vrijwilligersgroepen van de Weidevogelwerkgroep hebben dit jaar gezamenlijk meer dan driehonderd nesten weten te beschermen. Vooral van de kievit, maar ook nesten van grutto’s, tureluurs, scholeksters en een graspieper. Het doel was tien boeren en honderd nesten, maar dit doel kon halverwege het broedseizoen worden bijgesteld tot twintig boeren en ruim driehonderd nesten. 

NESTBESCHERMING Het Weidevogelplan wil de afname van het aantal weidevogels tot staan brengen. Daarmee zet de werkgroep zich in voor nestbescherming. Ook wil de werkgroep ervoor zorgen dat meer weidevogeljongen kunnen opgroeien. Bijvoorbeeld door het aanleggen van stukken gras- of maisland waar kuikens voldoende voedsel en dekking vinden tegen aanvallers, zoals kraaien, reigers, ooievaars en buizerds op 'kuikenland'. Om dat doel te bereiken, krijgen boeren hulp van vrijwilligers van de weidevogelwerkgroep. Boeren die meedoen krijgen een vergoeding voor elk nest dat in overleg met onze vrijwilligers wordt gemarkeerd en geregistreerd en dat bij werkzaamheden daadwerkelijk wordt beschermd.

Het Weidevogelplan Barneveld is een initiatief van Bram Koudijs uit Ede, die de afgelopen twee jaar zag dat er ook in Barneveld veel kievitsnesten lagen, die baat zouden kunnen hebben bij meer bescherming. Bram Koudijs is al van jongs af aan actief. Hij is lid van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, maar heeft een paar jaar geleden zijn vogelbeschermactiviteiten noordwaarts (van de A12 naar de A1) uitgebreid.

VRIJWILLIGERSGROEPEN Met hulp van Landschapsbeheer Gelderland zijn in het voorjaar vijf vrijwilligersgroepen gevormd, die de weidevogelbescherming in de gemeente Barneveld samen met boeren dit jaar concreet hebben vormgegeven. De groepen zijn actief rond de kernen De Glind, Barneveld-West, Terschuur-West/Zwartebroek, Terschuur-Oost en Voorthuizen. Boeren die ook interesse hebben, kunnen contact opnemen met de trekkers van de vijf deelgebieden. De Weidevogelwerkgroep Barneveld heeft ook dringend behoefte aan enkele ervaren ‘aisikkers’. 

Kandidaat-vrijwilligers met ervaring kunnen zich melden bij: Gert van de Pol, gvandepol@poldienstverlening.nl, 06-53296119 (Terschuur-West/Zwartebroek); Ank Knibbe, nicoank@hotmail.com, 06-37442231 (Terschuur-Oost); Bram Koudijs, b.koudijs9@chello.nl, 06-13337439 (De Glind); Manon van den Dolder, manonvdd@live.nl,  06-29624714 (Barneveld-West)'; Wim Klaasen, wimklaasen@hotmail.com, 06-28543090 (Voorthuizen) of Henk van Paassen, h.van.paassen@hetnet.nl, 06-13685805.  

De start van de weidevogelwerkgroep is mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie vanuit het Ontwikkelingsfonds Platteland van de gemeente Barneveld. Dit fonds (co)financiert ontwikkelingen in het buitengebied, die een extra bijdrage leveren aan de omgevingskwaliteit van het buitengebied.
 



 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie