Afbeelding
Wijkplatform De Burgt

'Releatief weinig autovandalisme in Barneveld'

29 oktober 2019 om 11:33 Overig

BARNEVELD Barneveld is relatief veilig als het gaat om autovandalisme. Afgelopen jaar werden in de gemeente Barneveld 50 auto’s opzettelijk beschadigd door vandalen. In omliggende gemeenten als Ermelo (55), Apeldoorn (275), Ede (205), Nijkerk (60) en Amersfoort (350) zijn vorig jaar meer auto’s beschadigd.

Dit blijkt uit een data-analyse door verzekeraar Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Lange avonden betekenen traditioneel een toename van vandalisme aan auto’s. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld om opzettelijk in het lak aangebrachte krassen, kapot getrapte zijspiegels, ingeslagen ruiten en lek gestoken banden. 

ELK KWARTIER Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Dat zijn dagelijks 89 gevallen van autovandalisme, oftewel bijna vier keer per uur wordt een autobezitter slachtoffer van autovandalisme. Amsterdam (1665) en Rotterdam (1695) springen er wat absolute aantallen uit. Dichter bij Barneveld heeft vooral Utrecht veel gevallen van autovandalisme: 785,

Independer rekende door wat de cijfers per provincie betekenen. In Gelderland werden vorig jaar 3.285 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt neer op gemiddeld 9 gevallen van autovandalisme per dag. In de gemeenten Arnhem (390), Nijmegen (390) en Apeldoorn (275) werd er het vaakst melding van gemaakt.

Net als Barneveld scoorden omliggende gemeenten als Renswoude (5), Scherpenzeel (5), Putten (15) Leusden (35), Woudenberg (10) ook relatief laag wat betreft het aantal gevallen van autovandalisme.

OPGESPOORD Landelijk gezien zijn in 8 procent van alle gevallen van autovandalisme de daders ook opgespoord. De score van Barneveld ligt met 10 procent iets boven die landelijke score. Van de omliggende gemeenten hebben alleen Apeldoorn (14,5) en Leusden (14,3) een beter percentage. Onder het landelijk gemiddelde scoorden Amersfoort (4,3), Nijkerk (8,3), Ede (4,9) en Ermelo (9,1).  In vier buurgemeenten is vorig jaar zelfs geen enkel geval opgelost: Renswoude, Woudenberg, Scherpenzeel en Putten.

Veel autobezitters denken dat als zij schade aan hun auto hebben door vandalisme, een beroep kunnen doen op het Waarborgfonds. Dat is echter niet het geval, Zij krijgen uitsluitend een vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben.

Het complete onderzoek is te vinden op de website van Independer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie