Leemstructuur
Leemstructuur ODC Barneveld

Zeumeren, een blik onder de waterspiegel

15 september 2019 om 18:19 Natuur en milieu Deel je nieuws

Zeumeren, een mooi recreatie gebied, met natuurlijk de plas. Het is goed water om eens te zwemmen, suppen of te waterskiën. Ook is het een locatie waar gedoken kan en mag worden. Aangezien het zicht hier voorheen erg slecht was, wordt hier niet veel gedoken. 

Maar ja als het zo dichtbij is, ben ik toch benieuwd en duiken is ook zonder veel te zien erg rustgevend. Dus zo gedaan, we duiken vanaf het strand. Afzakken naar de rand van de begroeiing zo rond de 5 a 6 mtr. Onderwater blijkt Zeumeren een wereld vol leven. Heel veel voorn, (kroes)karper, veel jonge snoek en een wat grotere (75 a 80 cm), baarsjes, en veel planten. En dan na het ronden van Schateiland een groot gebied met leem structuren en leem wanden. Al met al een mooi gebied ook onderwater.

Het zicht in de plas is zelfs redelijk voor Nederlandse wateren te noemen, tussen de 3 en 5 meter. Op ongeveer 7 meter diepte ligt de scheidingslaag van warm en kouder water, de zogenaamde thermocline. Vanaf een meter of 5 is er geen begroeiing meer en ligt er zand/slik. Ben zelf nog niet onder de thermocline geweest en weet dus nog niet wat de diepte van de put is, maar uit gegevens zou dat zo rond de 15 meter zijn.

Onderwaterleven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie