Orgel Notre dame d'Auteuil Parijs
Orgel Notre dame d'Auteuil Parijs Evert van de Veen

Evert van de Veen nam orgel-cd op in Parijs

6 september 2019 om 15:15 Uitderegio Deel je nieuws

Organist Evert van de Veen uit Voorthuizen heeft onlangs een nieuwe CD opgenomen. Deze opname vond plaats in de Notre dame d’Auteuil in Parijs.

Van de Veen: “Er zijn natuurlijk al heel veel CD’s verschenen met prachtige orgelmuziek.  Meestal zijn dat CD’s met bekende composities van bekende componisten, ook wat het Frans romantisch repertoire betreft. Zo zijn er de laatste jaren CD’s verschenen waarop organisten het complete repertoire van Guilmant, Franck, Widor en Vierne vertolken.

Volgend jaar in 2010 hoop ik mijn 40 jarig organistenjubileum te vieren. Vooruitlopend daarop is een wens van mij in vervulling gegaan om een CD met in dit geval minder bekende Frans en Belgische composities op te nemen. Na lang speurwerk heb ik prachtige, goed in het gehoor liggende,  muziek kunnen vinden met dit repertoire. Het duurde soms wel 9 maanden voordat ik niet gepubliceerde composities heb weten te bemachtigen, aldus van de Veen.
Zo zijn er composities opgenomen van o.a. Dethier, Barras, De Boeck, Tilborghs, de Maeyer, Debat-Ponsan en Deshayes. Ook hebben op deze CD wat minder bekende composities van bekende componisten als, Franck, Guilmant en Dubois een plaats gekregen.

Van de Veen vervolgt: “Zoals gezegd, hoop ik in 2020 mijn 40 jarig organistenjubileum te vieren en zal ik veel orgelconcerten gaan spelen, waarvoor al uitnodigingen zijn binnenkomen. Tijdens deze concerten kan ik, mits het desbetreffende orgel daarvoor geschikt is, composities van deze CD ten gehore brengen.
Dit soort repertoire komt het beste tot zijn recht op een Frans romantisch getint orgel. Daarom is de nieuwe CD opgenomen in de  Notre dame d’Auteuil in Parijs, waar zich een onlangs gerestaureerd orgel bevindt van de beroemde Franse orgelbouwer Artistide Cavaillé-Coll met 53 stemmen.
Het is werkelijk een feest om dit repertoire op zo’n indrukwekkend orgel ten gehore te brengen”, zo besluit van de Veen zijn enthousiaste verhaal over deze nieuwe CD.

De CD is vanaf 11 september leverbaar en kan worden besteld via www.evertvandeveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie