De koplopers in categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes.
De koplopers in categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes. Arnoud j Spaaij

Volop strijd in Tour de Junior

24 juli 2019 om 12:06 Sport

ACHTERVELD Dinsdag is in de Tour de Junior de eerste dag voor de explosieve renners. 's Morgens is er de bergtijdrit vanaf de Doornseweg in Woudenberg omhoog richting de Pyramide van Austerlitz. 's Avonds wordt het rondje om de kerk verreden en daar proberen de krachtpatsers altijd weg te rijden.

Arnoud J Spaaij

In de eerste bergtijdrit werden de renners eigenlijk gewoon op volgorde geplaatst. De sterke klimmers zijn in sommige gevallen ook de sterke renners in de andere klassementen. Het echte onderscheid wordt donderdag pas gemaakt. Dan is de tweede en laatste bergtijdrit. De renners kennen hun positie dan en weten of ze nog een kans maken een plek op te schuiven in het bolletjestrui-klassement.

Het criterium 's avonds is een wedstrijd voor de solorijders die weg kunnen springen. De korte rechte stukken en vele bochten maken dat ontsnappers uit het zicht van het peloton kunnen rijden. En dat bepaalde dan ook voor een groot deel de tactiek deze avond. Vlak na de start van de groep met de jongste renners die deze week in de koers zitten, categorie 5 en 6, vond er dinsdag gelijk een valpartij plaats. Zonder grote gevolgen overigens. Al kwam de boodschap van de jury daarna, om de eerste ronde geneutraliseerd te rijden, niet bij alle renners over. Er volgde een herstart en daarna een leuke wedstrijd. Tot ontsnappingen kwam het niet en de eindsprint werd gewonnen door Job Nievelstein (Rijswijk). Daarmee kwam hij op de derde plek in het algemeen klassement en doet Nievelstein het bijzonder goed, want hij fietst voor het eerst wedstrijden sinds een half jaar.

PURE KRACHT In categorie 7 en Nieuwelingen Meisjes leken de eerste rondjes wel op een kruiwagen waar de kikkers uitsprongen. Maar er volgde een formatie en Jens Dijk (Vleuten) wist op pure kracht meters te pakken op het peloton. Ryan Gal (Neede) dacht er niet lang over na en maakte de sprong van peloton naar de ontsnapte Dijk. Iris Timmermans (Bingelrade) reed vanuit het peloton vervolgens ook nog naar de twee koplopers toe. Tot haar eigen verrassing. "Ik dacht ik zet aan, maar toen ik omkeek kwam niemand mee. Ja, toen moest ik zelf wel doorrijden." Dat kostte haar alle kracht en ze geeft dan ook toe de overwinning in haar categorie wel een beetje aan haar twee mede-ontsnappers te danken te hebben.

De mannen bij de Nieuwlingen maakten er ook een prachtige avond van. Al in de eerste ronde reed Noa van Putten (Tiel) weg. De pechvogel was maandag gevallen, maar liet zien goed hersteld te zijn. Toch duurde het maar kort, want de een na de ander probeerde de wedstrijd naar zich toe te halen. Sietze Kool (Zevenhoven), eerder al geroemd om zijn aanvallen in andere koersen, reed zelfs meer dan 10 seconden los. Uiteindelijk lukte het hem niet voorop te blijven. Die eer ging naar de eerste jaars Joeri de Coo. Het was zijn eerste overwinning dit seizoen. Met die etappe-zege was hij dan ook zeer tevreden: "Blijkbaar liggen de criteriums mij meer. Wegrijden gaat wel doorgaans."

AFGELAST De wedstrijden die vanmiddag op het programma stonden zijn in verband met de warmte afgelast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie