Zoenende vrouwen

16 maart 2019 om 11:36 Lokaal/Column

De SGP maakte zich deze week boos over een poster waarop zoenende vrouwen stonden afgebeeld. De foto, onderdeel van een reclamecampagne voor een datingsite, zou zijn aangetroffen in diverse bushokjes, onder meer in Garderen. Hoog tijd voor de staatkundig gereformeerden om de provincie op basis van de uitgangspunten van hun geloof stevig ter verantwoording te roepen.

Dat mag natuurlijk, maar bij nader inzien bleken er helemaal geen posters van zoenende vrouwen in omloop te zijn. Op zich draait geloven om de overtuiging dat iets bestaat wat je niet kunt zien, maar in dit specifieke geval was dit uitgangspunt ronduit onhandig.

Sowieso vond ik het geen slimme zet van de SGP-politici, die met hun protest onbedoeld - gratis en landelijk - reclame maakten voor een datingsite die ze liever vandaag dan morgen nog zouden zien verdwijnen.

Gelukkig was er ook leuk SGP-nieuws te melden. De schoonmaakwerkzaamheden bij woonzorgcentrum Elim in het kader van de vrijwilligersactie NL Doet werden gisteren bijgewoond door een Kamerlid met een wel heel toepasselijke naam: Chris Stoffer. Jammer dat Lilian Helder (PVV) niet aanwezig kon zijn.

Van zoenende vrouwen is het een kleine stap naar de Plattelandsvrouwen van Kootwijkerbroek, waar ik deze week te gast mocht zijn. Ik was de enige man in een zaal vol vriendelijke vrouwen, die er zelfs aan hadden gedacht om een bloemstuk mee te nemen voor mijn teerbeminde. Dat had niet gehoeven, want mijn duifje had haar grootste geschenk al geïncasseerd: een avond zonder mij.

Ik was op voorhand bang dat er met deze dames geen platteland te bezeilen zou zijn, maar niets bleek minder waar. Ze bleven vol geduld en aandacht luisteren naar mijn verhaal over de journalistiek in het algemeen en de Barneveldse Krant in het bijzonder. Na de pauze zette ik de dames aan het werk met een quiz vol moeilijke vragen over Kootwijkerbroek, zoals: ,,Kootwijkerbroek heeft haar eigen kledinglijn, met als hoogtepunten de Kootwijker-broek en de Kootwijker-broekrok. Waar of niet waar?" Maar ook vragen over de Puurveense Molen, de gevaarlijkste weg van het dorp (de Wesselseweg uiteraard) en de verbouwing van de hervormde kerk kwamen voorbij.

Van de kerk in Kootwijkerbroek is het een kleine stap naar de toren van de Oude Kerk in Barneveld, die momenteel wordt gegijzeld door een paartje slechtvalken. Omdat deze vogels zeer zeldzaam zijn, is de hele toren bevorderd tot verboden terrein. De Jan van Schaffelaar Fanclub was in alle staten. ,,We wilden binnenkort de heldhaftige val van onze Jan herdenken, maar dat mag nu niet. We kunnen hoog springen, we kunnen laag springen, maar we mogen de toren niet in."

Ondertussen moorden die slechtvalken er lustig op los. Aan de voet van de toren worden dagelijks nieuwe dode duiven aangetroffen, die door deze slechte valken naar de andere wereld zijn geholpen. De slechtvalk moet uit alle macht beschermd worden, maar over de massamoord op de duiven wordt met geen woord gerept. Die zijn blijkbaar vogelvrij verklaard.

Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie