Peter de Groot ontwikkelde een programma met instructiefilms waardoor tijdens de rijlessen meer tijd ontstaat voor praktische oefeningen.
Peter de Groot ontwikkelde een programma met instructiefilms waardoor tijdens de rijlessen meer tijd ontstaat voor praktische oefeningen. Studio Bubbels

Video's helpen cursist bij de rijlessen

28 november 2018 om 17:30 Advertorial_1

BARNEVELD Slagen voor je rij-examen. Daar is praktische oefening en theoretische kennis voor nodig. Voor sommige cursisten vormt vooral dat laatste vaak een struikelblok, merkte Peter de Groot van De Groot Verkeersopleidingen in Barneveld. Dat kan anders, dacht hij, waarop hij een voor de Nederlandse rijschoolwereld uniek systeem ontwikkelde.

„Als instructeur vertel je in de auto steeds hetzelfde verhaal, terwijl de cursist op dat moment aan veel zaken tegelijk moet denken", zegt Peter. „Daarom bedachten we filmpjes die hooguit een paar minuten duren. Die kan de cursist bekijken op een moment dat het hem of haar het beste schikt om zo een nog beter resultaat te boeken."

PROFESSIONELE VIDEOS Met een professionele cameraploeg maakte hij zeventien verschillende video's, verdeeld over de categorieën bijzondere verrichtingen en verkeersdeelneming. Die beelden tonen op een praktische manier hoe je bijvoorbeeld moet fileparkeren of keren in een smalle straat.

Dat concept blijkt aan te slaan. Peter: „We gebruikten altijd al handboeken waarin de bijzondere handelingen worden beschreven. Toch hadden cursisten vaak moeite met die informatie. Nu kunnen ze, voordat ze in de auto stappen, bijvoorbeeld zien hoe bepaalde manoeuvres moeten worden verricht. Tijdens de rijles hoeven we minder te vertellen en kunnen we meer aandacht besteden aan de praktische oefeningen."

Als voorbeeld noemt Peter het aankoppelen van een caravan of aanhangwagen. Dan moet je al snel twintig minuten besteden aan de uitleg. Heeft de cursist voor de les de betreffende video bekeken dan kan de instructeur direct met de oefeningen beginnen. „Onze handboeken, die al snel twintig pagina's dik zijn, hebben we nu in een verkorte versie beschikbaar. Daarin volstaan we met compacte omschrijvingen. Die handleidingen, in de vorm van een pdf, zijn onderdeel van het videopakket." Belangrijkste voordelen van de aanpak zijn volgens Peter dat de instructeur niet alles hoeft uit te leggen en de stof beter blijft hangen. Ook voorkomt een gedegen voorbereiding stress bij de cursist en verkleint het de kans op fouten. Dat leidt tot een besparing van de kosten die kan oplopen tot bijna driehonderd euro. „Ander pluspunt is dat je elke video zo vaak kunt bekijken als je wilt. En daardoor de kans dat je slaagt voor je rij-examen een stuk groter wordt", benadrukt Peter.

www.slagenvoorjerijbewijs.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie