Afbeelding
ACV

Ingezonden: 'Het wordt op deze manier goedkoper om afval op straat te dumpen'

14 november 2018 om 07:54 lokaal

We moeten toe naar een systeem waarbij 'de vervuiler betaalt', aldus de VVD-fractie.

De vraag is echter: wie is de vervuiler?

Het huidige tarief is gebaseerd op een vast tarief met differentiatie naar gezinsgrootte en stimuleert afvalscheiding en reduceert met name het restafval.

Dit systeem moet eerlijker, vindt de VVD. Fractievoorzitter Theo Bos sluit niet uit dat betaling per kilogram door de vervuiler uiteindelijk de voorkeur verdient.

Dit zogenaamde Diftar-systeem heeft echter bekende nadelen. In de eerste plaats moeten het materieel en de containers worden aangepast of vervangen.

In de tweede plaats zal de administratie, de belastinginning etcetera per huishouden veel gecompliceerder worden. Het is een gecompliceerd systeem, dat kostenverhogend werkt.

Afgezien van deze nadelen zijn echter de negatieve neveneffecten van dit systeem op het milieu en de afvalscheiding. Bekend is helaas dat het zwerfafval zal toenemen, omdat het goedkoper is om het afval op straat, in de berm of elders te dumpen. Dit veroorzaakt vervuiling en vergt extra kosten die de burger ook zal moeten betalen. Blijft Barneveld dan de (bijna) schoonste gemeente in Nederland?

Blijft de vraag: wie wordt als vervuiler beschouwd? Is dat de milieubewuste en belastingbetalende burger? Helaas. De echte vervuiler betaalt niet.

M. J. de Jager, Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie