Afbeelding
Bram van den Heuvel

´Rivalen´ treden samen op in parkeergarage

30 oktober 2018 om 14:34 Uit-cultuur/nieuws

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Het is net als de rivaliteit tussen de voetballers van SDVB en VVOP, maar nu muzikaal. Toch zal het zaterdag geen wedstrijd worden tussen de orkesten van De Harmonie uit Barneveld en Crescendo uit Voorthuizen. Wel een mooi concert in het transferium bij station Barneveld Noord.

Freek Wolff

Er bestaat wel wat rivaliteit tussen Barneveld en Voorthuizen, maar altijd een beetje met een knipoog. Maar de Barnevelders zijn natuurlijk wel een stel prutsers hè? Dat geeft niet, daar kunnen ze niks aan doen", zegt Gert-Jan van de Kuilen met een grote glimlach als voorzitter van Crescendo. ,,Ach, jullie zitten aan de verkeerde kant van het spoor en dat kunnen jullie ook niet helpen", reageert Sander van Beek lachend, als voorzitter van De Harmonie.

Ondanks dat zijn de twee heren het erover eens dat het niveau van de verenigingen eigenlijk gelijkwaardig is. Alleen hoor je een andere klank in de orkesten, doordat het Barnevelds Philharmonisch Orkest een harmonieorkest is en Crescendo een fanfareorkest. ,,Dat maakt het juist heel leuk. Luisteraars kunnen nu goed horen hoe verschillend we klinken. Zo heeft De Harmonie ook houtblazers", aldus Van de Kuilen. Zijn collega beaamt dit en wijst naar de muzikanten op hobo, fagot, klarinet en de dwarsfluit. ,,Crescendo zit dus eigenlijk met een half orkest, maar ik begrijp dat ze snel tevreden zijn", plaagt Van Beek met een brede grijns.

De laatste jaren werken de twee muziekverenigingen desondanks veel meer samen. ,,Wij vieren nu ons 110-jarige bestaan en De Harmonie bestaat volgend jaar 140 jaar. Samen is dat 250, dus is dat een goede gelegenheid om de muziek van deze twee mooie orkesten te laten horen."

NIEUWE DIRIGENT De vereniging van Crescendo telt tachtig leden, met veel jeugd. Sinds september hebben de Voorthuizenaren een nieuwe dirigent in Vincent Verhage. ,,Dit concert is zijn vuurdoop." Hij is de opvolger van Arno Groeneveld die maar liefst vijftien jaar het dirigeerstokje hanteerde. Het jubileum van De Harmonie wordt in 2019 stevig gevierd met allerlei activiteiten. Zo gaan de leden samen een dag uit, komt er een avond met filmmuziek en wordt er een groot galaconcert gegeven. ,,Het wordt feestelijk gevierd."

GEEN WEDSTRIJD Zaterdag spelen de verenigingen elk drie kwartier. Ze nemen elkaars plek in. ,,Muziektechnisch is het niet zo makkelijk te realiseren om samen te spelen, want we hebben hele andere bezettingen. Maar De Harmonie heeft ook een hartstikke mooi orkest, dat durf ik als Voorthuizenaar zelfs te zeggen (lacht). Het wordt geen wedstrijd, je wilt alleen de kwaliteiten laten horen."

Van de Kuilen herinnert zich dat zo'n tien jaar geleden Crescendo bij de opening ook een concert in het transferium gaf. De akoestiek is goed, weet hij nog. ,,Voor de echte chauvinistische Voorthuizenaar zal ik zeggen: de plek is aan onze kant van het spoor." Het fanfarerepertoire van Crescendo bestaat zaterdag onder meer 'Tintin' uit de musical over Kuifje, de hymne 'Melting the ice', het snelle 'Cats tales' en 'The swan on the hill'.
GEVARIEERD PROGRAMMA Ook het programma van De Harmonie is gevarieerd, waarbij het repertoire aangepast is bij de omgeving. Zo bevat 'Hounds of spring' in acht minuten tijd veel dynamiek, net als het bekende 'An American in Paris' van de befaamde componist George Gershwin. ,,Dat gaat over reizen en druk verkeer, dus vinden we dat erg geschikt om in het transferium te spelen. Het is hele specifieke muziek, waar onze muzikanten goed op moeten letten, want er zitten hele gekke dingen in." De overige stukken zijn: 'A winter's tale', 'A little prayer' en het bombastische paasstuk 'Praise Jerusalem'. Jan Gerrit Adema leidt dit als dirigent in goede banen. ,,Hij wil altijd een verhaal vertellen met de muziek. Daar is hij een meester in." Volgens Van Beek wordt het gezamenlijke evenement op de unieke locatie een concert waar nog lang over nagesproken zal worden.

KAARTVERKOOP Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten van tien euro zijn verkrijgbaar bij The Phonehouse aan de Hoofdstraat in Voorthuizen, The Phonehouse en Muziekhandel Kees van Willigen aan de Langstraat en Soeterboek Schoenen aan de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld. Concertbezoekers kunnen op vertoon van hun entreebewijs gratis reizen tussen Barneveld Zuid / Centrum en Barneveld Noord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie