Foto van links naar rechts: Grace Velthof, Philip Maat, Emma Haak (voor), Annelies Dormans en Patricia Schulte.
Foto van links naar rechts: Grace Velthof, Philip Maat, Emma Haak (voor), Annelies Dormans en Patricia Schulte. ...

'Slimmer' eten, bewegen en op gewicht blijven

24 juli 2019 om 16:19 Advertorial_1

BARNEVELD Overgewicht is nog altijd een groot probleem: meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar, met alle gevolgen van dien. Preventie is in dit geval de beste oplossing, weten ook de Barneveldse zorgdeskundigen. Daarom start het samenwerkingsverband OWZ de Burgt in september de Gecombineerde Leefstijl Interventie.

,,Diabetes, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten." Het zijn allemaal gevolgen van overgewicht, die diëtist Annelies Dormans opsomt in de praktijk van Fysio Barneveld. Daar komen zij en haar collega Emma Haak samen met fysiotherapeut Patricia Schulte, leefstijlcoach Grace Velthof en combinatie-functionaris bij Be-active Philip Maat. Samen met fysiotherapeut Christiaan Uil en de Barneveldse huisartsen vormen zij het team van GLI Slimmer, waarbij GLI staat voor 'Gecombineerde Leefstijl Interventie'.

MOTIVATIE ,,Dit project maakt onderdeel uit van de basisverzekering", licht Dormans toe. ,,Meerdere disciplines werken samen om mensen een duwtje in de goede richting te geven, wat betreft hun gezondheid." Het doel van de interventie, die twee jaar duurt, is om de deelnemers op de langere termijn een gezondere leefstijl aan te meten. Die deelnemers kunnen enkel via hun huisarts in een groep van Slimmer terechtkomen, moeten 18 jaar of ouder zijn en een bepaalde mate van overgewicht hebben. ,,Daarbij is de juiste motivatie onmisbaar", vertelt leefstijlcoach Velthof. ,,Wij geven cliënten de handvaten, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen."

Zo bestaat de begeleiding in het eerste jaar onder meer uit een wekelijkse afspraak bij de fysiotherapeut en een maandelijks bezoek aan de diëtist. Dit vindt plaats in groepen van maximaal tien personen. ,,Daarnaast vragen we de deelnemers om 150 minuten in de week matig intensief te bewegen. Dat hoeft geen zware krachttraining te zijn; met drie keer wandelen en twee keer yoga kom je er ook", aldus fysiotherapeut Schulte. Bij het vinden van de juiste sport of activiteit, komt combinatie-functionaris Philip Maat in beeld. ,,Het belangrijkste is dat de cliënt het belang van bewegen gaat inzien en dit toepast in zijn of haar dagelijks leven."

EFFECTIEF In het tweede jaar wordt meer eigen initiatief verwacht van de Slimmer-deelnemers. ,,Maar we houden contact", aldus Velthof. ,,We constateren wat er goed gaat en wat struikelblokken zijn, en helpen cliënten met het behouden van hun gezonde gewoonten." Daarbij moet je niet alleen denken aan gezond eten en bewegen maar ook aan andere elementen, zoals slapen en het mentale aspect. ,,De nazorg is, samen met de samenwerking tussen verschillende deskundigen, wat dit project onderscheidt en effectief maakt."

Ga voor meer informatie naar www.owzdeburgt.nl, www.nogslimmer.nl of raadpleeg uw huisarts.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie