Niek Spithoff: ,,Ik leer echt álles over bomen."
Niek Spithoff: ,,Ik leer echt álles over bomen." Pauw Media

Niek is European Tree Worker in opleiding: ‘We doen veel meer dan bomen snoeien’

Zakelijk

BARNEVELD ,,Het allermooiste aan mijn vak? Dat is toch wel het klimmen”, vertelt Niek Spithoff enthousiast. De 19-jarige Barnevelder is boomverzorger en ‘European Tree Worker’ in opleiding bij Luchtenberg Boomverzorging. ,,Ik leer echt álles over bomen.”

Niek was niet altijd van plan om boomverzorger te worden, vertelt hij: ,,Toen ik in mijn laatste jaar van de middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen, koos ik voor de opleiding tot hovenier.” Voor zijn laatste stage van die opleiding kwam hij terecht bij het Barneveldse Luchtenberg Boomverzorging, waar hij voor het eerst kennismaakte met het boomverzorgersvak. ,,Het werk beviel me meteen heel goed. Ik heb bomen altijd interessant gevonden en vind het leuk om specialist te zijn op één gebied.”

MEER KENNIS VAN BOMEN Nu volgt Niek de tweejarige opleiding tot European Tree Worker (ETW) aan Yuverta in Velp. ,,Er is steeds meer vraag naar ETW’ers”, vertelt Ruben, eigenaar van Luchtenberg Boomverzorging. ,,Het certificaat wordt erkend in heel Europa en laat zien dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd.” Dat is belangrijk, want als boomverzorger doe je ,,veel meer dan alleen bomen snoeien”. Zo moet Niek niet alleen 127 verschillende boomsoorten bij de Nederlandse én Latijnse naam kennen, maar leert hij ook alles over fysiologie en de anatomie van bomen. 

Niek: ,,We zoomen specifiek in op de bodem: wat gebeurt er onder de grond? Daaraan kun je een hoop aflezen. Daarnaast leer ik onder meer bomen onderzoeken op schimmels en werken met een hoogwerker.” En zijn persoonlijke favoriet: klimmen. ,,Dat hoort natuurlijk ook bij ons vak.”

PASSIE Naast zijn opleiding werkt Niek vier dagen in de week bij Luchtenberg Boomverzorging, waar hij vanaf het begin meteen in het diepe werd gegooid. ,,We hebben nu twee leerlingen binnen ons bedrijf, die als tweede of derde man meegaan naar een klus”,vertelt Ruben. ,,Ze mogen alles doen en kunnen tegelijkertijd meekijken met de ervaren boomverzorgers. Het is mooi om te zien dat de jongens die de opleiding volgen heel anders over bomen gaan praten dankzij de kennis die ze opdoen. Hoe meer ze leren, hoe groter de passie wordt.”

Zo ging het ook bij Ruben zelf, die ruim zeven jaar geleden het roer omgooide en besloot boomverzorger te worden. ,,In het begin vond ik het vooral leuk om buiten te werken en in bomen te klimmen”, blikt hij terug. ,,Pas toen ik de opleiding tot European Tree Worker volgde, leerde ik hoe bijzonder bomen eigenlijk zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf hun wonden ‘vergrendelen’: als ik een tak afzaag, krijgt de boom dankzij een chemische reactie een seintje en vormt hij zelf een beschermlaagje om sporen en schimmels buiten te houden. Ik vond het fantastisch om dat soort dingen te leren.”

Dankzij de kennis die ze opdoen kunnen de European Tree Workers uiteindelijk ook aan de klant uitleggen waarom ze bepaalde keuzes maken. Ruben: ,,We doen niet alles voor de mooiigheid of vanuit commercieel oogpunt, maar maken keuzes in het belang van de boom. Dat wil ik de boomverzorgers die bij ons werken graag bijbrengen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

Afbeelding
advertentie
advertentie