De boomverzorgers van Luchtenberg Boomverzorging bij de monumentale beuk.
De boomverzorgers van Luchtenberg Boomverzorging bij de monumentale beuk. Luchtenberg Boomverzorging

‘Een pronkstuk op ons erf, geplant rond 1880’

25 maart 2022 om 17:29 Wonen

VOORTHUIZEN Je kunt er moeilijk omheen, letterlijk en figuurlijk: de gigantische, oude beuk aan de Hoofdstraat nummer 14 in Voorthuizen. Geert Jan van de Kuilen kijkt al zijn hele leven - 63 jaar - uit op deze monumentale boom en spaart kosten noch moeite om zijn pronkstuk naast de oprit mooi en gezond te houden. ,,Deze boom hoort er gewoon bij.”

Een boom moet ten minste tachtig jaar oud zijn, gezond zijn en een levensverwachting hebben van minimaal tien jaar: dat zijn de minimale eisen om deze ‘monumentaal’ te mogen noemen. 

Die kenmerken gaan zeker op voor de grote beuk die ver boven het huis van Geert Jan van de Kuilen en zijn vrouw uit torent. 

PRONKSTUK  ,,Vanuit onze woonkamer kun je net langs de boom kijken”, vertelt de Voorthuizenaar. Dat doet hij al 63 jaar. ,,Ik ben opgegroeid op deze plek en heb het huis van mijn ouders overgenomen. Inmiddels wonen mijn dochter en haar gezin in de woning hiernaast.” 

Hoe oud de reusachtige beuk precies is, durft Geert Jan niet te zeggen. ,,Waarschijnlijk is hij ergens rond het jaar 1880 geplant.” Eén ding weet hij wel zeker: ,,Die boom gaat nooit weg. Mensen zeggen wel eens voor de grap: ‘Daar kun je lang van stoken’. Maar dat boeit me helemaal niks. Deze boom is uniek, een pronkstuk op ons erf.”

ZORGPLICHT Om dat pronkstuk in goede staat te houden, schakelde Geert Jan onlangs de hulp in van een professionele boomverzorger. ,,Vroeger hield ik ‘m zelf een beetje bij, tot er een keer een grote tak naar beneden viel - zo in de tuin van de buren. Toen vond ik het tijd om een deskundige in te schakelen.” 

Niet in de laatste plaats vanwege de zorgplicht voor boomeigenaren: een boomeigenaar is wettelijk aansprakelijk als zijn of haar boom schade toebrengt aan derden, omdat hij niet goed onderhouden is. 

BOOMVERZORGER Geert Jan liet Ruben Luchtenberg van Luchtenberg Boomverzorging langskomen om een officieel rapport op te stellen, dat hij bij eventuele schade aan de verzekeraar kan laten zien. 

De boomverzorger onderzocht of de beuk in goede conditie was en hield meteen een grote onderhoudsbeurt. ,,Hij klom zo die boom in”, blikt Geert Jan terug, de verbazing nog steeds in zijn stem. ,,Dat was mooi om te zien.”

De beuk bleek helemaal gezond te zijn, op wat dode takken na. ,,Die hebben Ruben en zijn collega’s eruit gehaald en direct versnipperd. Ze lieten de boel heel netjes achter.” 

STORM Dankzij het grondige onderhoud voelde Geert Jan zich ook veilig toen vorige maand een aantal stormen over het land heen raasden. ,,Ons dak zou het niet overleven als de boom zou omvallen, maar daar hoefden we ons gelukkig niet druk om te maken. We wisten dat ‘ie gezond was en op wat kleine takjes na bleef hij helemaal intact.”
Over niet al te lange tijd laat de Voorthuizenaar zijn monumentale beuk opnieuw bekijken door de boomverzorgers van hetzelfde Barneveldse bedrijf. ,,Bij Luchtenberg hebben ze kennis van zaken, daar heb ik het volste vertrouwen in. En ook niet onbelangrijk: het zijn prettige mensen.”

LENTE Nu de lente zich weer aandient, kijkt Geert Jan uit naar het moment waarop zijn beuk weer vol in het blad zit. ,,Dan hebben we een schitterend uitzicht. Er staan ook mooie eikenbomen langs de weg, maar deze boom springt er echt uit.” 

Aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie