Ruben Luchtenberg (midden) doet eindelijk wat hij écht leuk vindt.
Ruben Luchtenberg (midden) doet eindelijk wat hij écht leuk vindt. Pauw Media

Ruben gooide het roer om en werd boomverzorger

Wonen

BARNEVELD Hij droomde al zijn hele leven van een carrière als boomverzorger, maar het kwam er telkens niet van. Totdat Barnevelder Ruben Luchtenberg (33 jaar) vijf jaar geleden besloot het roer om te gooien. ,,Als iemand zegt dat ik iets niet kan, doe ik alleen maar harder mijn best.”

Als kleine jongen keek Ruben altijd vol bewondering naar een kennis die boomverzorger was en die hij en zijn vrienden gekscherend ‘Tarzan’ noemden. ,,Ik zag hem altijd in bomen klimmen in het dorp en vond dat heel stoer”, vertelt Ruben. Zelf was hij ook het liefst buiten: spelend in het bos, waar hij graag boomhutten bouwde. ,,Zo wist ik van kleins af aan al dat ik boomverzorger wilde worden.” 

NIET OPGEVEN Toch stond die droom jarenlang in de ijskast, vertelt de Barnevelder. ,,Na school ging ik aan de slag als hovenier en wilde ik graag een klimcursus volgen, maar ik kreeg er de kans maar niet voor.” 

De bedrijven waar hij werkte vonden de investering te groot of wilden om een andere reden niet uitbreiden met boomverzorging. ,,Op den duur twijfelde ik of het wel voor me was weggelegd, maar ik wilde mijn droom niet zomaar opgeven.” Op 27-jarige leeftijd besloot Ruben alsnog zijn wens in vervulling te brengen: ,,Ik wilde eindelijk gaan doen wat ik echt leuk vind.” 

Inmiddels is het vijf jaar geleden dat hij voor zichzelf aan de slag ging en Luchtenberg Boomverzorging oprichtte. ,,We doen eigenlijk alles wat met bomen te maken heeft, zoals bodemonderzoek, snoeien, kappen, adviseren en bomen planten. Ons werk is heel breed.” 

GELUKJE Mede dankzij zijn ‘mega netwerk’, verworven toen hij tijdelijk als zzp’er in de hoveniersbranche werkte, loopt Rubens bedrijf nu beter dan hij ooit had durven dromen. ,,Ik pak het graag anders aan dan anderen. Zo werd ik voor gek verklaard toen ik mijn eerste mini-shovel kocht, omdat het een grote investering is en niemand zo’n machine gebruikte in de boomverzorging. Maar tot nu toe hebben de meeste keuzes goed uitgepakt.”

MOEILIJKE KLUSSEN Zijn eigenwijze mindset heeft volgens Ruben juist bijgedragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. ,,Als een ander een klus niet ziet zitten, komen wij”, vat hij samen. ,,Dankzij de juiste spullen en goede mensen kunnen we de moeilijkste klussen aan.”

Naast ‘zijn eerste personeelslid’ - de mini-shovel - heeft Ruben inmiddels twee mensen in dienst. Ook zijn vrouw Ilona is betrokken bij het bedrijf. ,,Zij helpt me onder meer met de administratie, mailcontacten en planning. Dat is echt een gelukje; zonder haar was het niet wat het nu is. Goede mensen om je heen maken het verschil.”

UITBREIDING Het gaat Ruben zelfs zo voor de wind, dat hij zijn bedrijf dit jaar uitbreidt met nog eens twee nieuwe werknemers. Het doel is om nog breder inzetbaar te worden en meer te focussen op het planten van bomen. ,,Ik wil uiteindelijk alles in eigen beheer hebben: van de ‘diagnose’ en het weghalen van een zieke boom tot het planten van een nieuwe - voor zowel opdrachtgevers als particulieren.” 

Spijt van zijn carrièreswitch heeft de jonge ondernemer nooit gehad. ,,Ik geniet nog elke dag van mijn werk. Dat we als relatief klein bedrijf mogen werken aan een boom van bijna driehonderd jaar oud, zoals een eik in het Goois Natuurreservaat, vind ik heel gaaf. Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik de dingen verkeerd aanpakte, dat ik geen ondernemer was en dat ik wispelturig was. Maar door je dromen na te jagen en te doen wat je leuk vindt, kan je veel bereiken. Rusten mag, opgeven nooit.”

Dit artikel is aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

advertentie